XINHUA – România scade TVA la pâine, pentru reducerea evaziunii fiscale

Guvernul român speră să reducă substanţial evaziunea fiscală prin reducerea TVA-ului la pâine, de la 24 la 9%, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, preluat de agenţia oficială de presă chineză XINHUA.
Potrivit acestuia, consumul de pâine în România a scăzut de la 1,8 milioane tone în 1999 – 2000, până la 588 mii tone în 2010, după două majorări de TVA.
„Dacă în 1999 şi 2000, când a fost luată decizia de a majora TVA-ul la pâine, de la 11 la 19%, consumul de pâine în România a fost de 1,8 milioane de tone, în următorii patru ani, în care a fost aplicat un TVA de 19%, consumul de pâine a scăzut până la jumătate, la 840 de mii de tone. Acest lucru s-a întâmplat şi după a doua decizie, când TVA-ul a crescut de la 19 la 24%, iar consumul a scăzut până la 588 de mii tone”, a spus ministrul Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, în România consumul de pâine pe cap de locuitor este în prezent mai mic de 30 de Kg/ an, în comparaţie cu media europeană de 80 de Kg/an, cu o diferenţă reflectată în valoarea evaziunii fiscale în domeniu.
Ministrul a subliniat că pierderile anuale ale trezoreriei statului, din TVA şi alte taxe din industria de morărit şi panificaţie, ajung până la 1,5 miliarde lei (452 milioane USD). Daniel Constantin speră ca efectele scăderii TVA vor fi reflectate în primul rând într-un mediu concurenţial loial, cu veniturile bugetare mai mari.
Guvernul român a adoptat, marţi, o ordonanţă simplă privind reducerea TVA-ului la pâine până la 9%, măsura urmând să intre în vigoare la data de 1 septembrie.
Premierul Victor Ponta a declarat că TVA-ul va fi redus şi în cazul anumitor produse alimentare, cel mai devreme anul viitor, cu condiţia ca măsurile aplicate la pâine să se dovedească un succes.
„Contez pe un parteneriat între Guvern şi producători care va dovedi ceea ce am susţinut tot timpul, că un TVA de 9% nu înseamnă mai puţine venituri pentru Guvern, ci o luptă împotriva evaziunii fiscale, venituri suplimentare şi chiar o scădere a preţurilor la pâine”, a declarat premierul în cadrul reuniunii de Guvern în care a fost adoptată ordonanţa privind reducerea TVR la pâine.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.