Ambasadorul României în China: Deficitul a început să se micşoreze

Sursa: ZIARUL FINANCIAR.RO
Ambasadorii României şi reprezentanţi ai corpului consular s-au întâlnit ieri în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române (RADR), la care a participat şi premierul Victor Ponta.
Într-o lume în care diplomaţia înseamnă din ce în ce mai mult susţinerea intereselor economice ale ţării pe care o reprezintă, cum înţeleg diplomaţii noştri să se achite de această sarcină? ZF a stat de vorbă cu ambasadorii români în China, Africa de Sud, Turcia, Grecia şi Lituania. (…) Care sunt obiectivele pe care le urmăresc ambasadorii români în străinătate? ZF a vorbit cu ambasadorii României în Africa de Sud, China, Turcia, Lituania şi Grecia. (…)
Deficit comercial Romania - ChinaUn alt ambasador prezent la eveniment a fost Doru Romulus Costea, 60 de ani, care reprezintă România la Beijing. Ambasadorul României priveşte cu optimism relaţiile ţării cu China şi spune că obiectivele instituţiei pe care o reprezintă ţin de apropierea economică între cele două ţări, relaţiile interpersonale, dar şi de latura comercială.
„Nu suntem singura ţară care are deficit comercial cu China. Majoritatea partenerilor comerciali ai Chinei au deficit. Situaţia nu e favorabilă pentru niciuna dintre cele două părţi, însă constatăm că în ultimii 1-2 ani deficitul a început să se micşoreze prin creşterea, nu mult ce-i drept, a exporturilor României în China. E greu de anticipat dacă comerţul exterior al României cu China va trece pe excedent, dar este posibil. China are în plan importuri de 8.000 de miliarde de euro până în 2015“, apreciază Doru Costea.
O altă latură de acţiune a ambasadei României în China este atragerea de investiţii chineze, iar oficialul dă exemplul mai multor companii interesate să dezvolte proiecte în România. Una dintre acestea este China Huadian Engineering, care ar urma să construiască o termocentrală la Rovinari, proiect estimat la aproximativ un miliard de euro.
Totodată, oficialul dă exemplul companiei chineze interesate să realizeze tronsonul de autostradă Piteşti-Craiova, dar şi al celei interesate de construcţia unor reactoare la centrala de la Cernavodă.
„Cred că ne putem aştepta în cinci ani şi la apariţia unor proiecte pe care le vom face noi (companii locale – n. red.) în China, precum gestionarea resurselor de apă sau cercetare agricolă pe unele culturi sau plante. Şi cred că în cinci ani vom avea şi componenta agroalimentară în exporturile către China“, spune Doru Costea, care precizează că bariera principală care ţine departe de China companiile româneşti este necunoaşterea pieţei chineze, dar şi neobişnuinţa.
„China e atelierul lumii, e dificil să ai ceva pe care China să nu-l facă deja. Pentru a pătrunde pe această piaţă este nevoie de calitate, tehnologie şi eficienţă. Piaţa chineză este foarte competitivă”.
Un alt domeniu de acţiune al Ambasadei României în China este stimularea parteneriatelor business to business, potrivit ambasadorului. Deficitul comercial în relaţia cu China este uriaş, peste 2 mld. dolari în 2012. (…)
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, Din presa românească, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.