XINHUA – Ministru român cere legislație mai dură, pe fondul scandalului cărnii infestate cu Salmonella

Ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, a cerut înăsprirea legislației privind controalele sanitar-veterinare, cu scopul de a reduce probabilitatea producerii incidentelor alimentare, transmite agenția de presă XINHUA.
Oficialul a făcut aceste remarci în urma recentului scandal al cărnii de pui contaminate cu Salmonella.
Potrivit oficialului, Autoritatea Națională Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a inspectat sute de laboratoare private care eliberează certificate care atestă calitatea produselor din carne.
„ANSVSA va efectua controale de calitate a produsului, precum și verificări ale unor laboratoare private care au sarcini de auto-control”, a declarat ministrul Constantin în cadrul unei conferințe de presă, la sediul Guvernului.
„Orice produs din România, cu scopul de a fi lansat spre vânzare, trebuie să fie însoțit de un buletin care să ateste calitatea și siguranța”, a declarat oficialul, explicând că multe dintre aceste certificate sunt eliberate de laboratoare private acreditate în conformitate cu legislația națională.
„Cred că trebuie să fie modificată legislația pentru a întări controalele de laborator în perioada imediat următoare”, a mai spus Constantin.
Zeci de tone de carne de pasăre au fost retrase din comerț, săptămâna trecută, în mai multe orașe din România, produse la compania Avicola Clărași, fiind suspectate că sunt infestate cu Salmonella. Vânzările de carne de pasăre au scăzut semnificativ în toată țara, după incident, ministrul Agriculturii estimând pierderi, la producătorii de carne, de câteva zeci de milioane de euro.
Citând date ale Ministerul Sănătății, oficialul a menționat că numărul cazurilor de contaminare cu Salmonella este mic în România, de aproape 25% din media la nivel UE.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, Din presa chineză, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.