Planurile UE-China pentru următorul deceniu

Markus Ederer, Amb EU in China 2AViitorul summit UE-China va urmări stabilirea unui plan al relaţiilor bilaterale care să acopere următorii zece ani, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene în China, Markus Ederer (foto), într-un interviu acordat agenţiei oficiale de presă chineze XINHUA.
„Credem că acesta este momentul în care să privim mult înainte şi să încercăm să cădem de acord asupra unui plan strategic”, a spus Ederer.
Acest an marchează a zecea aniversare de la stabilirea parteneriatului strategic cuprinzător China-UE. Summit-ul anual, programat pentru joia viitoare, la Beijing, este primul summit de acest fel după schimbarea conducerii Chinei, în luna martie.
„Vom stabili tonul pentru următorii zece ani. Liderii vor ajunge să se cunoască reciproc, iar ei vor câştiga încredere în modelul reciproc în care este văzută dezvoltarea durabilă”, a spus Ederer.
Summit-ul, de asemenea, este de aşteptat să deschidă negocierile pentru un acord de investiţii China-UE, care ar fi primul acord de investiţii autonom al UE. Acordul este de aşteptat să eficientizeze relaţiile existente privind protecţia investiţiilor bilaterale dintre China şi statele membre ale blocului european, printr-un document unic şi coerent.
„În acest moment, nimeni nu poate spune cât de mult vor dura negocierile. Dar ambele părţi sunt ambiţioase”, a mai arătat Ederer, subliniind că se discută pe marginea protecţiei investiţiilor, accesului pe piaţă şi a tratamentului naţional egal.
Deşi UE a devenit cel mai mare partener comercial al Chinei, investiţii în ambele sensuri rămân scăzute, reprezentând mai puţin de 3% din totalul Investiţiilor Străine Directe al ambelor părţi. „Dacă vom reuşi, ambiţia noastră este de a deschide cât mai multe sectoare posibile pentru ambele părţi”, UE învăţând lecţiile din cazurile anti-dumping privind sistemele fotovoltaice din China.
„Prima lecţie pe care ambele părţi au învăţat-o a fost că doi dintre cei mai mari parteneri comerciali ai lumii îşi pot rezolva litigiile majore pe cale amiabilă, prin negociere”.
Acest caz, cu o valoare de 20 de miliarde USD, a fost rezolvat în urma negocierilor dure privind preţul şi cota, evitându-se izbucnirea unui război comercial. Mai mult, înalţi oficiali din UE şi China au discutat posibilităţile privind instituirea unui sistem de avertizare timpurie, pentru a se evita astfel de litigii, deşi acesta nu se află neapărat între priorităţile apropiatului summit-ului.
Ambasadorul Markus Ederer a subliniat că cele două părţi au un interes comun în ajustarea aprovizionării interne cu produse industriale şi în „atenuarea protecţionismului”.
Privind cooperarea UE-China în domeniul urbanizării, Ederer a evidenţiat experienţa companiilor europene în dezvoltarea clădirilor ecologice cu consum mic de energie, a transportului public, tratării deşeurilor şi a apelor uzate.
„Există un potenţial uriaş pentru companiile din UE. De fapt, deoarece urbanizarea acoperă întreaga Chină, potenţialul este la fel de mare ca şi China, iar China este mare”, o astfel de cooperare fiind reciproc avantajoasă. Experienţa Chinei în construirea de oraşe noi şi în economisirea energiei ar putea contribui, de asemenea, la îmbunătăţirea oraşelor din Europa.
În timpul summit-ului de săptămâna viitoare, vor fi semnate un număr acorduri între oraşe europene şi chineze, privind urbanizarea durabilă, a mai declarat Ederer.

REFERINȚE >>>
Markus Ederer: Uniunea Europeană manifestă interes şi este dispusă la cooperare cu China

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Europa, Europa - Asia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.