Guvernul de la Beijing a anunţat intenţia de a asigura o creştere economică punând accent pe dezvoltarea în condiţii de siguranţă, echilibru, inclusivitate şi ecologie, experţii fiind de părere că noul mod restructurare economică şi urbanizare va conserva resursele şi va proteja mediul, contribuind la promovarea unei dezvoltării economice durabile şi eficiente.
Iată câteva detalii prezentate în cadrul unui material publicat de agenţia de presă chineză, Xinhua.
Creştere în condiţii de siguranţă
Dezvoltarea Chinei va fi încetinită de problema alimentaţiei de bază, în condiţiile unei urbanizări rapide şi a industrializării care ameninţă să reducă cu 1,2 milioane de kilometri pătraţi suprafaţa de teren arabil a ţării.
În aceste condiţii, în cadrul unei conferinţe economice derulate la Beijing, a fost elaborată o strategie naţională privind siguranţă alimentară bazată pe oferta internă şi importuri moderate, cu scopul de a asigura capacitatea de producţie şi valorificare suportului ştiinţific şi tehnologic.
Coordonatorul Forumului anual pentru Energie şi Mediu China – Canada, Jiang Wenran, a declarat este necesară o concentrare a Chinei în materie de securitate alimentară, pe fondul recoltelor bogate consecutive, fiind necesară o pregătire în faţa unor potenţiale crize.
China a ruşit să îşi asigure suficiente produse în perioade în care sistemele comerciale şi de transport mondiale au fost blocate, fapt care a fost foarte important pentru securitatea naţională, a arătat Jiang.
Creştere echilibrată
În cadrul reuniunii economice a fost subliniat faptul că supra-dependenţa tradiţională în faţa investiţiilor în ceea ce priveşte creştere economică s-a încheiat, în prezent fiind nevoie de un echilibrul între consum, investiţii şi exporturi, pentru a regla structura industrială şi pentru a limita supraproducţia.
China ar trebui „să facă eforturi pentru a liberaliza cererea, pentru a asigura un rol fundamental în cadrul consumului şi pentru a da un rol central investiţiilor şi susţinerii exporturilor”, s-a arătat în cadrul discuţiilor.
Este de aştreptat ca China să adopte măsuri specifice pentru realizarea obiectivelor sale, în condiţiile în care Produsul Intern Brut (PIB) nu mai este singurul criteriu de evaluare a performanţei guvernelor locale.
O creştere favorabilă incluziunii
Îmbunătăţirea vieţii oamenilor, ocuparea forţei de muncă cu absolvenţi de facultate şi re-ocuparea forţei de muncă reprezintă alte intenţii ale Chinei pentru asigurarea unei creşteri favorabile incluziunii.
China a trebuit să echilibreze creşterea între oraşele mari şi mici, fiind subliniată importanţa reducerii decalajului între venituri şi protejarea celor slabi, fenomene cruciale în realizarea unei creşteri incluzive.
Economist al Goldman Sachs, Song Yu susţine că dezbaterile chineze pe această temă nu au vizat „reglementarea şi controlul” piaţei imobiliare, dar au căutat „rezolvări” pentru problema locuinţelor, ceea ce reflectă o preocupare mai mare a guvernului care dă prioritate creşterea ofertei şi nu reducerii cererii.
Creştere ecologică
Îmbunătăţirea guvernanţei protecţie, investiţiilor şi a politicilor de mediu reprezintă o zonă în care, potrivit lui Axel Berger, politolog la Institutul German de Dezvoltare, China a reuşit să impună modelul său de creştere, fapt care va avea un efect pozitiv imens la nivel global.
„În cazul în care o economie mare, cum este China, este în măsură să schimbe modelul de creştere de la o mare cantitate la o cantitate redusă de emisii de carbon, acest lucru va împinge ţările mai reticente să se mişte la fel de bine într-o astfel de direcţie”, susţine Berger, care identifică gestionarea rapidă a urbanizării, în timp ce construirea unei infrastructuri urbane cu emisii reduse de carbon este văzută ca fiind una dintre principalele provocări în termeni de creştere verde.