HOTNEWS – Ce conține memorandumul secret semnat de Guvern cu Huawei

Sursa: HOTNEWS.RO
Memorandumul semnat de Guvern cu compania chineza Huawei în noiembrie 2013 și consultat de HotNews.ro prevede că Ministerul Societății Informaționale (MSI) „vine în întâmpinarea Huawei” în vederea participării la construcția unor sisteme IT critice, precum Sistemul de informații și comunicații naționale, Rețeaua naționala de bandă largă și Sistemul de monitorizare ș supraveghere a traficului. Mai mult, Ministerul și Huawei anunță o „cooperare strategica”, în ciuda controverselor din jurul companiei chineze, acuzată de instituții oficiale din SUA, Marea Britanie sau Canada de spionaj î favoarea autorităților chineze.
Memorandumul a fost semnat pe 25 noiembrie 2013, într-o ceremonie la Palatul Victoria ocazionată de vizita premierului chinez la București împreună cu o delegație de oficiali și oameni de afaceri. La 29 noiembrie 2013, premierul Victor Ponta a spus într-o conferință de presă ca textul Memorandumului va fi publicat în Monitorul Oficial, lucru care nu s-a întâmplat până acum.
La trei luni distanță de la semnarea memorandumului, Ministerul susține, într-un răspuns oficial, ca sistemele IT enumerate în memorandum „nu au fost realizate și implementate de MSI” și refuză să dea orice alte detalii. Ministrul Dan Nica nu a răspuns apelurilor HotNews.ro, iar secretarii de stat Bebe Ionica și Toma Câmpeanu au declarat că nu este în competența lor acest memorandum și nu știu în ce stadiu de implementare se află.
O căutare pe internet arată că sistemele menționate nu au fost realizate, ele fiind enunțate în diverse momente ca proiecte guvernamentale.
SRI arată, într-un răspuns pentru HotNews.ro, că „nu a fost consultat cu privire la documentul menționat”, și adaugă că „nu are atribuții legale privind avizarea unor astfel de demersuri inițiate de Guvernul României, direct sau prin instituțiile subordonate”. (…)
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.