Demarează procedurile pentru crearea societății mixte Complexul Energetic Oltenia – China Huadian

Complexul Energetic OlteniaSursa: AGERPRES.RO / Foto: focus-energetic.ro
Ministrul Economiei, Constantin Niță, a declarat că, în șase săptămâni se va începe crearea societății mixte între Complexul Energetic Oltenia și China Huadian, proiect care vizează investiții de circa un miliard de euro la termocentrala Rovinari.

Acesta a precizat că realizarea noului grup de 600 MW, în colaborare cu cei de la Huadian, va crea aproximativ 400 de locuri de muncă. În context, ministrul a vorbit și despre investițiile aflate în derulare la cele două termocentrale, Turceni și Rovinari.
„Sunt două proiecte mari la Rovinari și Turceni — proiectul cu firma Huadian din China, în valoare de un miliard de euro, acest proiect este în fază de finalizare, în șase săptămâni vom începe crearea societății mixte între CE Oltenia și Huadian și sperăm ca până la sfârșitul anului să se finalizeze toată documentația tehnică necesară începerii lucrărilor la acest proiect. Este un proiect mare, de 600 MW care va crea în jur de 400 de locuri de muncă, dar mai important este că va păstra alte 3.000 de locuri de muncă. Sperăm ca anul acesta la sfârșit să fie finalizate toate documentațiile. Al doilea proiect important este finalizarea termocentralei de la Turceni, acolo există finanțarea de 200 milioane de euro, suntem în procedură de evaluare a licitației făcute, împreună cu BERD-ul se analizează să vedem care este cea mai bună soluție pentru modernizarea acestei centrale. În al treilea rând, să nu uităm proiectele existente pe planul național de investiții, luna aceasta Rovinari va primi 30 de milioane de euro pentru modernizare în cadrul acestui plan național și sunt convins că în perioada următoare și celelalte proiecte vor fi accesate și puse în practică la cele două termocentrale. Mai adăugăm faptul că sperăm să finalizăm săptămâna viitoare și documentația, respectiv legislația pentru perimetrele noi de exploatare de la Jilț, IPO-ul care trebuie să îl facem pentru vânzarea a 15% din acțiunile CEO. Principalul obiectiv al complexului este acela de a reduce costurile și de a se încadra în prețurile de vânzare la bursa energiei electrice și sunt convins că începutul de vânzare la export produsă de CEO este de bun augur”, a spus Constantin Niță.
Managerul CEO, Laurențiu Ciurel, a afirmat că datorită eforturilor făcute de schimbare a legislației, anul acesta, complexul a funcționat la o putere medie de 1.000 MW comparativ cu anul trecut atunci când, în perioada sărbătorilor pascale și de 1 Mai, toate cele patru termocentrale au fost oprite timp de o săptămână. (…)
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.