XINHUA – România şi China au nevoie de o nouă foaie de parcurs în dezvoltarea relaţiilor viitoare

Zhang Gaoli in Romania, septembrie 2014China şi România au stabilit să extindă cooperarea pragmatică, în cadrul vizitei pe care vicepremierul chinez, Zhang Gaoli, a efectuat-o în ţara central-est europeană, transmite agenţia oficială de presă chineză XINHUA.

Cele două ţări şi-au respectat întotdeauna reciproc drumul de dezvoltare şi acordă o mare importanţă intereselor de bază şi preocupărilor majore în cei 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, a declarat Zhang în timpul întâlnirii avute cu premierul român, Victor Ponta, la New York, în cadrul Summitului ONU privind schimbările climatice. Relaţiile bilaterale se bucură de bază politică solidă, a arătat Zhang, subliniind că schimbul de vizite ale premierilor Li Keqiang şi Victor Ponta, din ultimul an, au confirmat pe deplin dorinţa de dezvoltare la nivel înalt a relaţiilor.

1 Zhang Gaoli in Romania, septembrie 2014Arătând că relaţiile bilaterale au intrat într-o nouă etapă, Zhang a îndemnat cele două părţi să elaboreze o nouă foaie de parcurs pentru a sublinia direcţia şi a scoate în evidenţă dezvoltarea viitoare a relaţiilor.

În acest sens, ar trebui depuse eforturi pentru a extinde cooperarea pragmatică şi pentru a explora potenţialul de cooperare în relaţiile bilaterale, a adăugat acesta.
La rândul său, Victor Ponta a salutat temelia solidă a relaţiilor româno-chineze, arătând că România a acordat o mare importanţă cooperării cu China, fiind necesare mai multe eforturi pentru a îmbunătăţi relaţiile.

În cursul discuţiilor purtate, joi, la Bucureşti, cu prim-viceprim-ministrul Liviu Dragnea, Zhang a declarat că în acest an sunt marcaţi 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre China şi România, şi a 10-a aniversare a parteneriatului global de prietenie şi cooperare. China ar dori să lucreze susţinut alături de România pentru a duce relaţiile de prietenie şi de cooperare reciproc-avantajoasă la un nou nivel bilateral.
Zhang a lăudat cooperarea în domeniul energetic, extractiv, hidro, nuclear şi al energiei electrice dintre China şi România, fiind înregistrate progrese importante. Acesta a cerut susţinerea de noi eforturi pentru a promova cooperarea între cele două ţări în domniul construcţiei de infrastructură, dar şi construirea de căi ferate de mare viteză.

Zhang a încurajat, de asemenea, cooperarea între întreprinderile axate pe produsele agricole şi a cerut creşterea exporturilor de produse agricole din România, în China. De asemenea, a cerut ambelor părţi să intensifice schimburile şi cooperarea în domeniul educaţiei şi tinerilor.

3 Zhang Gaoli in Romania, septembrie 2014La Bucureşti, Zhang Gaoli s-a întâlnit, de asemenea, cu viceprim-ministrul Gabriel Oprea şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea Stefan.
Liderii români au exprimat speranţa de a aprofunda, în continuare, cooperarea cu China în domeniul energiei, comunicării, agriculturii şi educaţiei, promiţând că România va juca un rol activ în stimularea relaţiilor Europa-China, precum şi în cooperarea dintre ţările Europei Centrale şi de Est şi China.

Părţile au un schimb de opinii cu privire la strategiile de creştere reciprocă, cu privire la mediul de investiţii, urbanizare, dezvoltarea mediul rural şi protecţia mediului.

2 Zhang Gaoli in Romania, septembrie 2014În cadrul întâlnirii cu Valeriu Zgonea, vice-premierul chinez a declarat că vizita în România i-a oferit şansa experienţei personale cu privire la prietenia poporului român faţă de China. Zhang Gaoli a declarat că China ar dori să lucreze alături de România, pentru a creşte schimburile şi cooperarea la nivel legislativ.
La rândul său, Valeriu Zgonea a declarat că România a fost întotdeauna şi va rămâne un prieten demn de încredere al Chinei, promiţând să continue cooperarea între legislativele chinez şi român, pentru a aduce o mai mare contribuţie la relaţiile bilaterale de prietenie şi cooperare comercială şi economică.

REFERINŢE >>>
Viceprim-ministrul Gabriel Oprea s-a întâlnit cu viceprim-ministrul R.P. Chineze, Zhang Gaoli
China Nuclear Power a depus ofertă angajantă pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă
Dragnea: Partea chineză ne-a anunţat oficial reluarea procedurilor de avizare pentru exporturile agroalimentare româneşti
Experţii români şi chinezi încep întâlnirile privind calea ferată de mare viteză Bucureşti-Iaşi-Chişinău
Dragnea: China este un partener privilegiat pentru România
Ambasadorul Huo Yuzhen: Vizita vice-premierului chinez în România va consolida relațiile dintre cele două țări
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu viceprim-ministrul chinez Zhang Gaoli

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, De departe ... România, Din presa chineză, Înţelege China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.