Victor Ponta: Obama, Merkel, Barroso, Juncker, greșesc atunci când au un parteneriat strategic cu China?

Antena 3 - Victor Ponta despre China, Rusia, R MoldovaPremierul Victor Ponta declarat, duminică, la Antena 3, că principala amenințare la adresa României și a regiunii este reprezentată de Federația Rusă * În cadrul emisiunii „Punctul de întâlnire”, Ponta a vorbit despre relațiile cu China, Rusia și Republica Moldova * Moldova vrea să meargă în Uniunea Europeană și Federația Rusă vrea să o oprească * Principala armă a Federației Ruse și a domnului Putin împotriva României o reprezintă energia

Prezent la Antena 3, invitat la emisiunea “Punctul de întâlnire” moderată de Radu Tudor, premierul Victor Ponta a vorbit pe larg despre relațiile economice și de parteneriat cu China, în contextul în care România este membru al Uniunii Europene și NATO.
“Mă bucur că Statele Unite au un parteneriat strategic cu China. Mă bucur că Uniunea Europeană are un parteneriat strategic. Mă bucur că doamna cancelar Merkel, Germania are un parteneriat strategic, este singura țară (n.m. – China) în care a mers în fiecare an de când este cancelar, din 2005. Adică, domnul Obama, domnul Barroso și acum domnul Juncker, doamna Merkel au parteneriat strategic, pentru că China este în acest moment a doua putere economică a lumii și probabil prima ca și forță financiară, ca investiții. Deci ei greșesc, domnul Obama, cu domnul Barroso și cu doamna Merkel? Haideți să fim serioși”.

Din perspectivă economică, premierul Ponta a prezentat proiectele derulate în parteneriat cu investitorii chinezi, proiecte în domeniul energiei.
„S-au semnat deja contracte în energie de un miliard și jumătate, Rovinariul și Mintia. Sunt în fază de adjudecare, s-a anunțat câștigătorul, la grupul 3 și 4 și este licitația pentru Tarnița. Cu totul, 7 miliarde de euro bani investiți de companii chineze, după ce am așteptat ani de zile să vină o companie europeană, care, sigur, nu are banii necesari, eu ce să fac? Să dau cu piciorul la 7 miliarde de euro, doar pentru că domnul Tapalagă sau domnul Turcescu folosesc chestia asta în propagandă? Eu mă adresez oamenilor. Știți ce înseamnă pentru energia din România să avem și grupul 3 și 4, să avem Rovinariul, să avem Tarnița, să avem Mintia? Înseamnă locuri de muncă și să avem energie mai ieftină. Și pentru cel care stă acasă și plătește la contor, și pentru compania care plătește energia și plătește salariul românului. Eu să dau cu piciorul la lucrurile astea, doar pentru o propagandă absolut jenantă?”

O problemă regională strategice prezentată de premierul român vizează centrala nucleară din Ungaria construită cu bani de la Federația Rusă. „Aceea este o problemă. Este o problemă și strategică, este o problemă și de securitate. Noi ne-am spus această poziție. Sigur, nu putem noi să împiedicăm construcția acestei centrale în Ungaria, dar aceea este o problemă cu Federația Rusă, pentru că este vorba de securitatea energetică și e vorba de implicații. Dar, cu China … China are investiții în Germania, în Italia, în Franța pe care, cum să vă spun, dacă 10% le atragem în România este foarte bine”.

„Domnul Obama când se duce în vizită la Beijing sau domnul președinte Xi Jinping când merge la Washington nu discută ideologie, discută colaborare economică, în primul rând, și strategică, pentru că acolo vorbim de forțe militare uriașe. La noi nu se pune problema să colaborăm militar cu China, pentru că nu e cazul. Noi suntem în NATO, noi avem parteneriatul cu Statele Unite și avem o anumită putere strategico-militară”.

„Cred că Vladimir Putin și Federația Rusă, în acest moment, pentru că nu vorbim de persoane, vorbim de state, cred că reprezintă, în acest moment, pentru regiunea noastră și implicit pentru România cel mai mare risc de securitate de după 1989. Cred că interesele noastre legitime privind Republica Moldova, care trebuie să meargă pe drumul integrării europene, acolo interesele noastre se ciocnesc clar. Pentru că noi sprijinim Moldova să meargă în Uniunea Europeană și Federația Rusă vrea să o oprească. E valabil pentru Ucraina, e valabil pentru Georgia, atenție, este valabil, poate nu vă așteptați, ieri m-am întâlnit cu primul ministru al Serbiei unde, la fel, primul ministru dl Vucic a ziz, la o conferință de presă cu domul Putin, că drumul Serbiei este în Uniunea Europeană. Vă dați seama că nu a stârnit entuziasm în cealaltă parte.
Antena 3 - Victor Ponta despre China, Rusia, R Moldova 2Din acest punct de vedere, Federația Rusă condusă de domnul Putin reprezintă cel mai mare risc pentru securitate și pentru alegerile strategice ale țărilor vecine care, pentru noi, sunt cele mai importante: Moldova, în primul rând, mai departe Ucraina, mai departe Georgia, mai departe în Balcani, Serbia. Ori, din punctul acesta de vedere, prin toți factorii săi de decizie … „.

„Principala armă a Federației Ruse și a domnului Putin împotriva României, principalele arme nu sunt avioanele sau tancurile, sau fregatele, principal armă o reprezintă energia. Motiv pentru care, dacă România vrea să fie puternică și este puternică, trebuie să devină independentă energetic”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Republica Moldova, România - China, Rusia, Uniunea Economică Eurasiatică, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Victor Ponta: Obama, Merkel, Barroso, Juncker, greșesc atunci când au un parteneriat strategic cu China?

  1. andrei spune:

    Asemanare intre cei patru este ca reprezentati acestor tari poti discuta de la egal la egal cu reprezentanti Chinei. Or parteneriatul strategic al acestor tari cu China nu poate afecta in mare masura economiile acestor tari. Romania in schimb prin falnici conducatori pa care i a avut de 25 de ani incoace si printr o economie inexistenta poate deveni foarte repede dependenta de acest parteneriat. Personal cred ca in nici un fel nu poate fi vorba despre acelasi parteneriat strategic pe care tariel mentionate la au cu China. De ei discutam ca lideri mondiali iar Romania nici macar lider regional nu poate fi. Asa ca tovarasul Ponta gandeste bine dar nu sta cu ei la masa. In urma cu citiva zeci de ani China venea in RO sa invete. Azi ar trebui RO sa mearga in China sa invete cum se face o dezvoltare reala. Acolo merege bine ideea ,,DIN ZORI SI PINA N SEARA, DEZVOLTAM O TARA. Aici in ro merge cealalta poveste : DIN ZORI SI PINA N SEARA, DEMOLAM O TARA…. si asta se face de 25 de ani .. si inca mai au ce demiola… toti .. fie stanga fie dreapta…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.