Despre menţinerea poziţiei neconstructive a delegaţiei transnistrene

Transnistria

Pe 27 noiembrie 2014, în cadrul şedinţei Comisiei Unificate de Control (CUC), delegaţia Republicii Moldova a reiterat includerea pe ordinea de zi a şedinţei noi propuneri la subiectul cu privire la circulaţia liberă a persoanelor în Zona de Securitate. În cadrul discuţiilor delegaţia moldovenească şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu menţinerea de către structurile paramilitare ale Tiraspolului a practicii de creare a obstacolelor neîntemeiate, întărirea controlului şi evidenţei în adresa persoanelor, în special în preajma scrutinului electoral din 30 noiembrie 2014.
Mai mult, delegaţia moldovenească a atras atenţia tuturor participanţilor asupra faptului că nimeni nu are împuterniciri pentru obstrucţionarea şi interzicerea cetăţenilor de aşi exercita democratic dreptul de alegător, în pofida vârstei şi locului aflării sale.
Partea transnistreană a respins categoric nenumăratele apeluri ale delegaţiilor membre CUC la adresarea din 27 februarie 2014 semnată de către copreşedintele delegaţiei Federaţiei Ruse, reprezentanţii Ucrainei şi Misiunii OSCE, unde se menţionează neadmiterea acţiunilor necoordonate cu CUC, care eventual ar tensiona situaţia în or. Bender – raion cu regim sporit de securitate, invocând, totodată, că problemele de acest gen nu ţin de competenţa Comisiei.
În această ordine de idei, reprezentanţii Tiraspolului au atenţionat că nu vor permite sub nici o formă desfăşurarea scrutinului electoral în penitenciarele moldoveneşti situate în or. Bender, fapt ce poate duce la tensionarea şi destabilizarea situaţiei în Zona de Securitate. Această afirmaţie nefondată are un caracter tendenţios, menită să inducă opinia publică în eroare deoarece anterior în activităţile CUC au fost discutate astfel de decizii.
În lipsa consensului, co-preşedintele din partea Federaţiei Ruse a suspendat şedinţa şi a propus reluarea discuţiilor la următoarea reuniune a CUC care urmează să aibă loc pe data de 4 decembrie 2014.
Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control

REFERINȚE >>>
ADEVĂRUL.MD – Ruşii sabotează, din nou, şedinţa Comisiei Unificate de Control
DESCHIDE.MD – Rusia încearcă să suplinească ARMATA a 14-a prin Aeroportul Chișinău

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în EU Centrală şi de Est, Europa, Republica Moldova, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.