ADEVĂRUL.MD – Ruşii sabotează, din nou, şedinţa Comisiei Unificate de Control

TransnistriaSursa: Adevărul.md
Şedinţa Comisiei Unificate de Control (CUC) nu a fost posibilă din cauză că cele trei delegaţii – ale Republicii Moldova, Federaţiei Ruse şi Transnistriei – nu au reuşit să stabilească agenda reuniunii. Astfel, şedinţa CUC din 6 noiembrie a fost suspendată la propunerea Federaţiei Ruse.

Ultima şedinţă CUC a avut loc la data de 30 octombrie şi a fost suspendată tot la iniţiativa delegaţiei Federaţiei Ruse. Atunci, în cadrul dezbaterilor privind aprobarea agendei ordinei de zi a şedinţei, delegaţia moldovenească a propus includerea subiectelor privind circulaţia liberă a cetăţenilor în Zona de securitate şi interdicţiile aplicate de structurile transnistrene faţă de reprezentanţii Misiunii OSCE.

Delegaţia transnistreană a respins din nou discutarea acestor subiecte în cadrul şedinţei, invocând că problemele de acest gen nu ţin de competenţa Comisiei.
Eduard Bumbac, membrul delegaţiei moldoveneşti din cadrul CUC, a declarat pentru Adevărul Moldova că şedinţa din 6 noiembrie a fost suspendată din aceleaşi motive şi în aceleaşi circumstanţe ca şi cea precedentă.

Cu o zi înaintea şedinţei anulate a CUC, şefa aşa-numitului minister de externe al Transnistriei, Nina Ştanski, a declarat că regiunea a fost atrasă într-un soi de căsătorie nelegitimă cu Republica Moldova a cărui deznodământ firesc ar fi „rezilierea contractului nupţial”. „Când s-a format familia, Basarabia a fost alipită Transnistriei, nu invers. Transnistria nu a fost niciodată pământ moldovenesc”, crede Ştanski.

Comentând acestea afirmaţii Eduard Bumbac a ţinut să menţioneze că Nina Ştanski nu face parte din delegaţia transnistreană a CUC, de aceea afirmaţiile în cauză nu trebuie să pericliteze activitatea Comisiei. Sabotarea activităţii Comisiei Unificate de Control de către delegaţiile ruse şi transnistrene este o practică ce are loc în mod periodic.

* * *

Comunicat de presă – Delegaţia transnistreană a refuzat repetat includerea în agendă a subiectelor privind libera circulaţie în Zona de securitate

Pe data de 6 octombrie 2014 s-a desfăşurat şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC), prezidată de co-preşedintele delegaţiei Federaţiei Ruse.
În debutul şedinţei, partea moldovenească şi-a reiterat îngrijorarea în legătură cu menţinerea de către structurile de forţă ale Tiraspolului a practicii de creare a obstacolelor neîntemeiate în calea liberei circulaţii a persoanelor în Zona de securitate, precum şi sporirea controlului asupra cetăţenilor care locuiesc în ZS şi activează în administraţia publică-locală a Republicii Moldova şi a reprezentanţilor operaţiunii de pacificare.
În acest sens, a fost propusă includerea în agenda şedinţei a subiectului ce ţine de asigurarea liberei circulaţii a cetăţenilor în Zona de securitate, însă reprezentanţii transnistreni au respins vehement propunerea, fapt ce a dus iarăşi la blocarea aprobării ordinei de zi.
Mai mult ca atât, Delegaţia Republicii Moldova a atras atenţia asupra faptului că activitatea Comisiei rămâne a fi blocată şi din cauza că în cadrul şedinţelor CUC din 26 iunie şi 3 iulie 2014, reprezentanţii transnistreni au insistat de a aproba introducerea în or. Bender a unui contingent suplimentar de militari, fapt care contravine hotărârilor CUC şi ar destabiliza situaţia în or. Bender (Raion cu regim sporit de securitate).
În lipsa consensului, co-preşedintele din partea Federaţiei Ruse, a propus suspendarea şedinţei şi reluarea discuţiilor la următoarea reuniune a CUC, care urmează să aibă loc pe data de 13 noiembrie.

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control
Biroul pentru reintegrare

REFERINȚE >>>
DESCHIDE.MD – Rusia încearcă să suplinească ARMATA a 14-a prin Aeroportul Chișinău

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa moldovenească, Republica Moldova, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.