Alegeri prezidențiale 2014, câteva grafice care „vorbesc”

Harta la milimetru a votului din primul tur_HotnewsInformațiile prezentate de Biroul Electoral Central, pe baza voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale 2014, oferă o imagine în detaliu, pe segmentele urban – rural – diaspora despre modul în care privesc românii viața politică. De asemenea, despre intenția de vot pentru turul doi. Procentele din imaginile de mai jos (notate prin rotunjire în minus a voturilor primite de candidați) asigură, teoretic, o primă șansă candidatului Victor Ponta, cu suficiente șanse, totuși, și de partea candidatului Klaus Iohannis. (Grafică sus: Hotnews.ro)

Rețin ca foarte important numărul voturilor exprimate în mediul urban unde, pentru prima dată în alegerile de după 1990, a fost mai mare în comparație cu numărul voturilor exprimate în mediul rural. La votul urban nu am adăugat voturile din diaspora, fapt care ar fi mărit diferența de 1,12 milioane. Rezultate turul I, prezidentiale 2014, raport urban - rural

În cele trei secvențe vizate: urban – rural – diaspora, Victor Ponta a câștigat în două cazuri (urban-rural), Klaus Iohannis adjudecându-și victoria electoratului din diaspora.

De asemenea, este de reținut diferența de scor PontaIohannis: 48% – 27% (rural), 35% – 32% (urban), 16% – 47% (diaspora), cu mențiunea că, în ultimul caz, dimensiunea votului este similară a unui județ din interiorul țării (160.065 voturi valabil exprimate).

Rezultate turul I prezidentiale 2014 diasporaPrivind datele din mediul rural și mediul urban, se constată o situație care ar putea să relaxeze candidatul plasat pe primul loc, în turul I. Așa cum am mai spus, rezultatul (în lipsa unei strategii de comunicare bine calculate) poate să fie răsturnat, cu precădere în condiția unei prezențe masive la urne a generației tinere.Rezultate turul I prezidentiale 2014 mediul urbanRezultate turul I, prezidentiale 2014, mediul rural

REFERINȚE >>>
Iohannis, Macovei, Ponta, primii clasați în opțiunile românilor din China
ALEGERI 2014 – Record de alegători la secțiile de votare din China
MAE: Harta interactivă a secţiilor de votare din străinătate, alegeri prezidențiale 2014
Secțiile de votare din R.P. Chineză la alegerile pentru Președintele României din 2014
Mircea Diaconu a câștigat majoritatea voturilor exprimate în China pentru PE
Românii din China au votat pentru Parlamentul European
Românii din China pot vota pentru desemnarea noului Parlament European
XINHUA – Uniunea Social-Liberală a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare
COMENTARIU – Alegerile din România puternic mediatizate în China

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în ALEGERI 2014, Analize - Comentarii, De departe ... România, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.