„Ziua de astăzi va rămâne în istorie!” este mesajul transmis de Xi Jinping în cadrul primei întâlniri de după 1949 a liderilor de pe cele două maluri ale Strâmtorii Taiwan, eveniment derulat, sâmbătă, în Singapore. Publicația China Daily consemnează că în cadrul unei întâlniri cu uşile închinse, Xi Jinping şi Ma Ying-jeou au fost de acord că nicio forţă nu poate îndepărta cele două maluri ale strâmtorii, care sunt „o familie”.
Similar presei din China, mass-media din întraga lume prezintă strângerea de mână a celor doi lideri drep un moment istoric, puţini fiind cei care l-ar fi crezut posibil în urmă cu 25 de ani.
Extrem de atentă în prezentarea titulaturilor celor doi lideri, presa chineză vorbeşte despre o consolidare a relaţiilor la toate nivelurile între cele două maluri ale Strâmtorii Taiwan, după momentul „Consensul de la 2 Septembrie”, marcat în anul 1992 când a fost promovată teza existenţei unei singure Chine, dar mai ales în perioada ultimilor opt ani.
Xi Jinping a declarat că populaţiile de pe cele două maluri ale Strâmtorii Taiwan sunt „surori conectate la un singur trup”, chiar dacă „oasele noastre sunt rupte”. În aceste condiţii, cele două maluri se află „la intersecţia alegerii direcţiei şi modului de dezvoltare a viitoarelor relaţii în Strâmtoare”.
„Stăm împreună, astăzi, pentru a preveni repetarea tragediei istorice, pentru evitarea pierderii rezultatelor deja obţinute în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, pentru asigurarea unei vieţi paşnice pentru compatrioţii de pe cele două maluri, pentru ca urmaşii noştri să beneficieze de un viitor frumos”, a declarat Xi, subliniind că cele două părţi trebuie să dovedească lumii cu fapte concrete că chinezii din ambele părţi au capacitatea şi înţelepciunea de a-şi rezolva propriile probleme.
Momentul istoric, consemnat odată cu stângerea de mânâ a liderilor Xi și Ma, în fața a peste 500 de jurnaliști din întreaga lume, v-a face din ziua de sâmbătă 7 octombrie 2015 un puternic reper în evoluția nu doar a relațiilor interne chineze, ci mai ales în cadrul relațiilor asiatice.
Pasul făcut în premieră după 1949 face posibilă revenirea la patria mamă și a Taiwanului, cel mai probabil într-un format similar Hong Kong și Macao, consolidând la nivel mondial proiecția unei singure Chine.
Conform presei chineze, cele două parți vor înființa o linie fierbinte pentru rezolvarea problemelor urgente și importante, în condițiile în care acestea se află în cea mai pașnică și stabilă perioadă de după 1949.
Potrivit datelor statistice, în ultimii șapte ani, cele două părți au semnat 23 de acorduri de cooperare, au avut un schimb de peste 40.000 de studenți mai mult de 8 milioane de turiști, în condițiile în care volum anual comercial este de peste 170 miliarde USD.
Intradevar istoric… Oare pentru noi RO de dincolo si dincoace de Prut… v a veni un astfel de moment…