„Comorile României”, ultimele pregătiri la Beijing

1 Comorile RomanieiCel mai mare eveniment cultural românesc al ultimelor decenii derulat în Asia se află în etapa ultimelor pregătiri, înaintea vernisajului programat pentru ziua de joi, la Muzeul Naţional al Chinei din Beijing, acolo unde o echipă formată din români şi chinezi au trudit, în ultimele săptămâni, pentru preluarea şi amenajarea exponatelor incluse în evenimentul „Comorile României”. (Foto: Marius Amarie)

Aşa cum deja se cunoaşte, începând cu data de 28 ianuarie, chinezii vor avea ocazia să admire cele mai valoroase obiecte de artă incluse în patrimoniul naţional, obiecte selectate de Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR).3 Comorile Romaniei2 Comorile RomanieiExpoziţia „Comorile României” reprezintă primul eveniment de acest gen şi de o asemenea anvergură organizat în China în ultimii 66 de ani, reunind piese reprezentative de arheologie preistorică, clasică şi medievală, precum şi de artă medievală românească, notează Agerpres. Potrivit Directorului general MNIR, Oberlander-Târnoveanu, expoziţia „poate fi considerată un răspuns de curtoazie la expoziţia “Comorile Chinei”, realizată cu sprijinul generos al Guvernului Chinei şi găzduită de MNIR în perioada 29 aprilie – 1 august 2013”.

Dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, Directorul general al MNIR, a declarat că pregătirea expoziţiei a constituit o adevărată muncă diplomatică, pentru a convinge 31 de muzee româneşti să participe, alături de MNIR, la efortul comun de prezentare în China a patrimoniului României. Potrivit acestuia, au fost selectate 445 de obiecte, capabile să redea „diversitatea patrimoniului cultural naţional”, „o panoramă a diversei creaţii culturale şi umane” româneşti.

Potrivit ministrului Culturii de la Bucureşti, Vlad Alexandrescu, în acest an România şi China vor semna o serie de documente de cooperare în domeniul cultural, între care un tratat de cooperare privind „combaterea exportului ilegal de bunuri culturale şi de prevenire a deteriorărilor care pot să contravină, să aducă atingere patrimoniului naţional”.

Expoziţia va rămâne deschisă la Beijing până pe 8 mai, ulterior urmând să fie prezentată în cadrul Muzeului din Chengdu, provincia Sichuan. Pentru realizarea acestui amplu proiect, Guvernul României a alocat un buget de peste 4,9 milioane lei.Comorile Romaniei o

7 Comorile Romaniei12 Comorile Romaniei

REFERINŢE >>>
„Comorile României” vor fi prezentate la Beijing, în perioada 11 decembrie 2015 – 13 martie 2016
Expoziţia “Comorile României” ajunge în China, în 2015
Expoziția “Comorile României în China”
China prezintă comorile sale în România
Soldaţii chinezi de teracotă au veni la Bucureşti

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Din presa românească, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.