FOTO – Mii de ani, o singură poveste în piatră

Muzeul Sculpturilor 4Odată ce treci de poarta Muzeului de Artă al Sculpturilor în Piatră din Beijing (amenajat în fostul templu Buddhist Zhenjure, din perioada Dinastiei Ming), pășești într-un univers paralel. Istoria sculpturii chineze se prezintă în toată splendoarea și măreția. Cu unelte primitive: daltă, ciocan, materiale de tăiat și șlefuit, meșterii cioplitori chinezi s-au întrecut cu timpul, lăsând moștenire gânduri și emoții care au transformat blocurile dure și reci de piatră în căldură spirituală. Întreaga Asie este dominată de construcții impresionante făurite din piatră, probând măiestria cioplitorilor. Respectând trecutul, autoritățile chineze au redeschis muzeul în care, în câteva sute de metri pătrați, poți ajunge în fostele capitale Xian sau Nanjing, în Palatele de Vară sau de Iarnă din Beijing, în Templul Norului azuriu sau în atelierele virtuale din epocile demult apuse.

Muzeul Sculpturilor 1Muzeul Sculpturilor 2Muzeul Sculpturilor 3Muzeul Sculpturilor 5Muzeul Sculpturilor 6Muzeul Sculpturilor 7Muzeul Sculpturilor 8Muzeul Sculpturilor 9Muzeul Sculpturilor 10Muzeul Sculpturilor 11Muzeul Sculpturilor 12

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Descoperind China, Fotografii de poveste, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.