La aproape 20 de kilometri sud de Beijing, legat prin axa centrală Nord-Sud, se află oraşul Wei Shanzhuang/魏善庄 (în traducere Satul cel bun al familiei Wei) devenit de câţiva ani centrul expoziţional al trandafirilor chinezeşti. Asta după ce China a primit dreptul de organizare a Reuniunii Mondale a Federaţiilor Societăţiilor Trandafirilor (WFRS). În numai trei ani, cu impresionante eforturi financiare şi umane, Wei Shanzhuang s-a transformat, aici fiind construit un templu dedicat trandafirului chinezesc, în care se găsesc peste 1.500 de specii.
Ansamblul expoziţional, care acoperă o suprafaţă de 1.500 mu (aproximativ 100 hectare), a fost inaugurat recent, cu ocazia Conferinţei Mondiale a Trandafirilor Chinezeşti desfăşurată la finalul lunii mai a.c., conferinţă în cadrul căreia România a fost reprezentată de „Asociaţia Amicii Rozelor”.
Amestecând stiluri arhitecturale chinezeşti şi occidentale, arhitecţii au combinat simetria şi frumuseţea cu care sunt obişnuiţi toţi cei care au păşit în grădinile asiatice, totul fiind dominat de verdeaţă, lacuri, cascade artificiale şi pavilioane pentru odihnă, unde regăseşti umbră în zilele toride.
Dar, ce atrage privirile tuturor vizitatorilor este Muzeul Trandafirului, o clădire impresionantă realizată cu sprijinul direct al guvernului chinez. Acesta este singurul muzeu din lume dedicat tradafirului. Cu opt săli conectate între ele, care asigură o vizualizare în circuit, muzeul integrează expoziţiile tradiţionale cu noile tehnici interactive multimedia, ajutând vizitatorul să facă o călătorie în timp. Nu este de mirare că ambiţiile gazdelor urmăresc asigurarea unei experienţe de învăţare prin delectare.
O lecţie pe care o întâlneşti pretutindeni în China este aceea a întâlnirii vârstelor. În cazul de faţă, contactul a fost făcut prin intermediul unor lucrări realizate din petale de trandafir, lucrări selectate şi prezentate într-o expoziţie pe trei categorii de vârstă, de la şcolari, la tineri şi pensionari. Reprezentarea lui Albert Eistein vorbeşte de la sine, la fel şi tabloului tinerilor miri, realizări la care au fost utilizate petale de trandafir.
Pentru a descoperii măcar în parte povestea trandafirilor de la Wei Shanzhuang ai nevoie de cel puţin o zi, pentru că ansamblu include nu mai puţin de cinci grădini, sere, spaţii expoziţionale şi restaurante, conectate la cele mai noi şi moderne servicii şi tehnologii. Pe timp de zi, când traficul este infernal, în Satul cel bun al familiei Wei ajungi în câteva zeci de minute. Însă, odată ce ai păşit în lumea trandafirilor, aşa cum au făcut-o marile familii regale europene, doreşti să rămâi cât mai mult timp, pentru a cuprinde şi înţelege esenţa celei mai iubite flori de pe Pământ.