Evenimente româneşti în China: Grigore Leşe – recital la Marea Sală a Poporului şi ediţia chineză a volumului „Pas cu Pas” la Târgul Internaţional de Carte din Beijing

Drapele Romania-ChinaSăptămâna 21-28 august se anunţă încărcată în evenimente culturale româneşti programate în marja Târgului Internaţional de Carte de la Beijing (BIBF), ediţia 2016, evenimente care vor fi susţinute de personalităţi ale scenei teatrale şi muzicale, dar şi de personalităţi ale culturii. Agenda culturală românească de la Beijing este susţinut să Ambasada Românei în China, Institutul Cultural Român, Societatea Română de Radio, Târgului Internaţional de Carte de la Beijing şi Centrul Cultural al districtului Dongcheng.

Primul eveniment cultural este programat diminică, 21 august (18.30), la Centrul Cultural al districtului Dongcheng unde va fi prezentată piesa de teatru „Angajare de clown” de Matei Vişniec, în distribuţia: Mgda Catone, Paul Chiribuţă, Ionel Mihăilescu.

Marţi, 23 august, la Marea Sală a Poporului din Beijing (Parlamentul R.P. Chineze), maestrul Grigore Leşe va susţine un recital în marja ceremoniilor programate pentru decernarea Premiului de Stat al Chinei oferit sinologilor străini, între cei premiaţi urmând să fie şi directorul ICR Beijing, Constantin Lupeanu.

Miercuri, 24 august, vicepreşedintele Institutului Cultural Român, Nagy Mihály Zoltán, va participa la deschiderea oficială a Târgului Internaţional de Carte de la Beijing unde va tăia panglica inaugurală şi va prezenta un mesaj. Ulterior va fi inaugurat Standul României cu Expoziţia „Todiebook”, de Cristian Todie.
Tot miercuri (la sediul ICR Beijing) va fi inaugurată „Expoziţia Filatelică Românească” prezentată de Alexandru Bartoc.
În cadrul BIBF, Preşedintele Director General al Societăţii Române de Radio, Ovidiu Miculescu, va prezenta Târgul de Carte Gaudeamus care, la ediţia din luna septembrie a.c., va avea China ca ţară invitată special.

Joi, 25 august, va include cea mai aglomerată agendă românească în cadrul BIBF 2016.
De la ora 10, va fi prezentată publicului albumul „George Enescu. Muzicianul de geniu în imagini” , apărut la Editura ICR, eveniment urmat de un moment artistic susţinut de violonistul Andrei Mihai.
De la ora 11, la Standul României va fi prezentată ediţia în limba chineză a volumului „Pas cu Pas”, de Klaus Iohannis. Potrivit programului, volumul va fi prezentat de traducătorul în limba chineză Prof. Univ. Dong Xixiao, de Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu, de vicepreşedintele Administraţiei de Stat a R.P. Chineze pentru Presă, Publicaţii, Radio, Film şi Televiziune, Wu Shangzi.
De la ora 14, vor fi prezentate volume de literatură contemporană traduse în ultimii ani în limba chineză: Cartograful puterii de Gabriel Chifu (traducere de Lin Ting), Poezia Românească Contemporană (traducere de Gao Xing), Aforisme de Lucian Blaga (traducere de Lu Xianggan), Aforisme de Valeriu Butulescu (traducere de Chen Xiaoying).
De la ora 15, Editura ICR şi Editura Peideia vor prezenta evenimentul „Albume dedicate României”, urmat de lansarea volumului „La porţile ceriului” semnat de Grigore Leşe.
De la ora 16, la Standul României va fi prezentat albumul „Războiul cel Mare, fotografii pe frontul românesc 1916-1919” de Adrian-Silvian Ionescu, apărut la editura ICR.

Vineri, 26 august, programul include prezentarea, la Standul României, a volumelor cartografice „Descriptio Danubii” şi „Descriptio Ponti Euxini” coordonate de Ovidiu Dumitru şi Adrian Năstase, apărute la ICR, şi a volumului „Dao de Jing” în traducerea lui Su Yan.

Sâmbătă, 27 august, Standul României va găzdui prezentarea albumului „Muzicianul de geniu în imagini”, apărută la Editura ICR, urmată de un moment artistic susţinut de Andrei Mihail, iar în partea a doua a zilei dezbaterea „Literatura română în China: orizonturi şi aşteptări”.

Duminică, 28 august, în cadrul BIBF este programată o conferinţă dedicată Zilei Limbii Române (marcată oficial la 31 august); un Moment Eminescu, prezentarea volumului „Gramatica Limbii Române Contemporane”, autor Prof. Univ. Dong Xixiao; prezentarea lucrării „Istoria culturii române moderne”, de Grigore Georghiu tradusă în limba chineză de Prof. Univ. Dong Xixiao; prezentarea Antologiei de proză contemporană românească SF şi Fantasy „WORLDS AND BEINGS”, apărută la ICR.

La evenimentul din acest an şi-au anunţat prezenţa peste 2.400 de edituri, din care 1.379 din străinătate. De asemenea, în cadrul târgului vor fi expuse aproape 300.000 de publicaţii chineze şi străine. Din rândul primelor zece mari edituri ale lumii, nouă vor avea standuri la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing. Totodată, cele 16 ţări din grupul Europa Centrală şi de Est (ECE) vor fi invitate de onoare ale târgului, fiind marcată o premieră prin declararea unui grup de onoare.

BIBF 2016 A

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Înţelege China, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.