Am fost în România …

Puţin, însă mult pentru cât am văzut şi regăsit în ţara mea. România se transformă într-o colonie în care străinii decid fără jenă şi scrupule, prin intermediul interpuşilor la preşedinţie şi guvern, în timp ce locuitorii români au fost aduşi în stadiul de paralizaţi social. Am regăsit România mai murdară, mai împiedicată, mai tristă, dar mai ales mai goală de conţinut, nu doar economic, cât mai ales sufleteşte. Este atât de tristă România!

Oriunde ajungi în România eşti întâmpinat de gropi, de drumuri în sens unic, de sensuri giratorii exasperante plantate aiurea în petece de autostradă, de oameni cu atitudine sumbră şi discurs deprimant. Oriunde în România rostul pare să nu mai aibă rost, având consistenţă doar sentimentul de haită în goană nebună după nimeni nu ştie prea bine ce!

Viaţa în România este scumpă, mai scumpă de multe ori decât salariul minim pe economie! Viaţa în România devine un izolator în care indivizii bolnavi-social se privesc cu tot mai mare suspiciune. Siguranţa statului şi Securitatea au fost înlocuite de ANAF şi DNA, de un guvern cu miniştri sfidători şi mincinoşi, însă bine înfipţi în scaune de ciocanele care lovesc România din exterior.

România care decide nu ştie că este bolnavă. Este atât de mare haosul şi disperarea. Cauzele sunt lipsa de lideri, de educaţie şi educatori, de elementarul bun simţ care se învaţă. În România se duce lipsa libertăţii de a spune NU abuzului care este importat din exterior ca model de viaţă. Este o curioasă incapacitate de reacţie născută din teama tot mai uşor de sesizat de a arăta mizeria şi trădarea.

Am fost în România, dar am plecat atât de trist văzând orizontul îngust al românilor deconectaţi de la propria istorie, propria cultură, propriul viitor!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, România. Salvează legătura permanentă.

10 răspunsuri la Am fost în România …

 1. Sonic spune:

  Traiul in Romania este scump??? Un exemplu, se poate? Tot prin comparatie cu alte tari. ANAF-ul si DNA-ul? Si alea nu-s bune? Era mai bine sat fara caini? Sau deranjeaza doar ca nu iau pe cine trebuie? Dezamagitor! Ma asteptam la mai mult de la dvs, altceva decat propaganda PSD!
  Uitati si o parere avizata (de Forbes s-a tot auzit) :

  http://www.forbes.com/sites/greatspeculations/2016/07/27/romania-did-this-and-now-its-among-the-fastest-growers-in-europe/#6cbe789b7078

  • Dan Tomozei spune:

   Stimate doamnă/domn, nu îmi este clar cine sunteţi.
   Este posibil ca dumneavoastră să aveţi un alt punct de vedere pe care îl respect, fără să intru în coliziune de idei. Totuşi, vă rog să îmi spuneţi cât de ieftină poate să fie viaţa în România când salariul minim mediu pe economie este de sub 250 euro/lună (majoritatea românilor se află aici), iar preţurile la produse sunt similare cu cele din ţările din Vestul Europei unde venitul lunar este de peste 2500 euro?
   Dumneavoastră vorbiţi de statistici care stau bine pe hârtie şi în grafice. Am mai spus-o, văd în asta raportările de plan din perioada de dinainte de 1990, când în ziare românii citeau că trăiesc bine … statistic. Realitatea era şi este cu totul alta.
   Şi încă o idee. Sunt puţin interesat de zona politică aflată la guvernare sau în opoziţie. Rezultatele reale, nu virturale, pot genera interes. Prin urmare, vă invit să nu etichetaţi, amestecaţi sau confundaţi lucrurile şi realităţile fără sens.

   • Sonic spune:

    Salariu minim mediu… pai ori e minim ori e mediu,.. Salariul mediu in Romania e in jur de 500 euro la ora actuala. Un sofer (pt care nu-ti trebuie cine stie ce scoala si care e la mare cautare) ia minim 2000 ron (vb de cei care lucreaza pe o raza de 20-30 km, nu cursa lunga). Nu mai vb de inginerie sau IT unde salariile pleaca de la 3000 lei in sus (pt experienta 3-4 ani). De ce insistati sa le plangeti de mila tuturor lenesilor sau pomanagiilor care au baut cerneala cand trebuia sa o bage in stilouri pe banicile scolilor, si care vor doar sa le dea statul. Preturile in RO sunt foarte mici, mananci o masa cu 2 feluri cu 3 euro in restaurante, Chiriile sunt o gluma in multe orase ( chinezii ce zic? ) etc..

    • Dan Tomozei spune:

     Stimată/e ANONIM cu IP 180.150.157.30, câtă vreme sunteţi adeptul şi promotorul disperat al mesajelor similare promovate de actuali miniştii, de genul „tuturor lenesilor sau pomanagiilor”, nu mai treceţi pe aici.
     Dacă sunteţi frustrat/ă deversaţi în altă parte lipsa de înţelegere complexă a realităţilor.

     • Sonic spune:

      Internetul permite anonimitatea, cu exceptia cetatenilor chinezi. Nu vad exact scopul dezavaluirii identitatii,,, dar daca va „ajuta” cu ceva.. Pintea Iulian ma numesc, suntem „prieteni” pe Facebook, si lucrez si locuiesc in China. Chiar v-am admirat opiniile pana acum precum si activitatea, dar nu va impartasesc opiniile din acest articol. Cand merg in tara ma simt bine si incantat de tara mea.. si chiar daca mai raman in China, din motive intemeiate, vreau sa ma intorc cat mai curand.

   • Sonic spune:

    Imi este clara intentia de manipulare vazand ca dvs comparati salariul minim (da, 250 euro) din RO cu salariul mediu din Vest. Ceea ce la noi se plateste cu 250-300 de euro, nici in vest nu sare de 1200-1300. Am coleg plecat din Spania de la salariu de 1500 euro pe un post de designer (multi ani de experienta)…. precum si cunostiinte plecate la munca necalificata in Vest, asa ca stiu foarte clar ce vorbesc. Dvs va adresati unei anumite categorii de cetateni, cu care, din fericire nu ma identific…
    Dar va multumesc ca mi-ati permis expunera opiniilor

 2. Sonic spune:

  Ma surprinde sa aud asta spus cu sinceritate (?) de catre cineva care locuieste in China… Oare chinezii traiesc mai bine? Nu vb de China ca tara, care clar e bogata, ci de oamenii obisnuiti. Nici eu nu locuiesc in RO momentan (dar abia astept sa ma intorc), dar am facut recent o vizita si un tur al tarii si n-am vazut drumuri cu gropi. Ba mai mult, drumuri bune si necirculate. Tara frumoasa si mai ales curata (tot spre deosebire de China). Autostrada Bucuresti Ploiesti era goala. Nu ne trebuie autostrazi cu 8 benzi pe sens ca in China, ca n-are cine umbla pe ele. Asta din fericire, pt ca chiar nu-mi doresc sa particip la licitatii sau trageri la sorti pt a primi un nr de inmatriculare.

 3. Ion Stoica spune:

  În câteva cuvinte, cam asta e România. Nu știm de unde venim, unde suntem și nici încotro să mergem. Deprimant. Îmi pare rău că nu am ajuns la lansarea de carte. O caut în librării.

 4. Marcel Vătășianu spune:

  Adică „Votați PSD!”?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.