China și UE resping unilateralismul și protecționismul comercial

China și Uniunea Europeană (UE) resping ferm unilateralismul și protecționismul comercial, cele două părți convenind luni, la Beijing, să protejeze sistemul comercial multilateral bazat pe regulamentele stabilite de Organizația Mondială a Comerțului (OMC), transmite Radio China Internațional. Aceasta este una dintre principale consensuri stabilite în cadrul celui de-al 7-lea dialog economic și comercial la nivel înalt China-Uniunea Europreană derulat în capitala chineză, eveniment găzduit de vicepremierul chinez, Liu He, și vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen (foto stânga, alături de premierul Li Keqiang).

Potrivit părții chineze, consensul reflectă o abordare responsabilă din partea Chinei și a Uniunii Europene, două dintre cele mai importante economii ale lumii, demonstrând că doresc să se apere în fața amenințărilor cu protecționismul comercial manifestat de Statelor Unite ale Americii.

SUA ridică miza războiului economic cu China la 200 miliarde USD!

Dialogul China-UE are loc într-un perioadă în care atât China, cât și Uniunea Europeană, se află sub spectrul unui potențial război comercial anunțat de autoritățile de la Washington. Statele Unite ale Americii au anunțat că vor impune taxe suplimentare în valoare de aproximativ 250 de miliarde USD importurilor din China, după ce începând cu luna mai a.c. au impus tarife suplimentare importurilor de oțel și aluminiu din Uniunea Europeană. De asemenea, SUA au amenințat că vor precepe o taxă suplimentară de 20% pentru mașinile europene.

China răspunde SUA și va suprataxa 659 de produse americane, în valoare de 50 mld. USD

În fața acestor decizii, reprezentanţii Chinei au arătat că sunt pregătiţi să adopte măsuri de contracarare. În ceea ce privește Uniunea Europeană, Jyrki Katainen a arătat că nu există altă alegere decât riposta. China și Uniunea Europeană nu doresc un război comercial, orice decizie de represalii este luată de SUA cu scopul de a-și proteja interesele de bază. Având în considerare că Uniunea Europeană şi China reprezintă 40% din valoarea economică globală, declarația comună a celor două entităţi reprezintă un impuls de încredere pentru întreaga lume, în lupta împotriva unilateralismului și protecționismului comercial. (Textul integral AICI)

SUA au declanșat războiul comercial cu China!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.