Europa în sarabanda țintelor în mișcare. FRANȚA!

Dacă elita Franței descoperă ceva din aceste ultime săptămâni, una dintre lecții este aceea că nu au învățat absolut nimic din experimentul „Charlie Hebdo”, din urmă cu aproape trei ani. Dacă Franța este jucată pe degete în materia mișcărilor de stradă, să nu ne surprindă dacă la București schimbările de guvern, de președinte și chiar de administrare regională și națională se vor produce … pur și simplu.

Lecția „țintelor în mișcare” predată la Paris ne arată că suntem într-un scenariu care „surprinde” nu doar politicienii, ci și serviciile de informații (din nou!). Cele din urmă vin să confirme prin simpla promovare în spațiul media a prezenței Rusiei în spatele mișcărilor de stradă. După ce au rezolvat alegerile din SUA, mâine vom descoperi că ziua și noaptea vin tot de la ruși. Dar, dacă se vor supăra rușii și nu vor mai da drumul zilelor și nopților, sfidând geografia și fizica?

Viteazul cu sabie de lemn și obiceiuri dintre cele mai moderne în materie de femei și bărbați, Emmanuel Macron, a ajuns în situația predecesorului Nicolas Sarkozy, cel din urmă având permanenta scuză bahică. Macron nu iese din pumni, nu reușește să producă nicio eschivă cu folos. La un an și jumătate de la alegere, Macron este deja sub pământ din punct de vedere electoral, demonstrând încă odată că tinerețea, de cele mai multe ori, este un uriaș dezavantaj în fața problemelor reale, nu imaginare.

Macron are toate șansele să își aniverseze cei 41 de ani (21 decembrie) în agonia unui mandat încheiat prematur din punct de vedere politic, devenind din viteazul cu săbiuță, măscăriciul de serviciu al SUA în Europa.

În urmă cu un an, celebra revistă TIME (20 noiembrie 2017) în prezenta pe Macron drept „Următorul lider al UE” plasând titlului de copertă un sclipitor asterix care abia acum pare să lumineze: „Doar dacă va conduce Franța„.

„Doresc să fiu parte a lidershipului global în economie și finanțe, în mediul digital. Cred că avem de jucat un rol foarte important de lider multilateral” – declara Macron, văzut ca unul dintre cei mai pasionați susținători ai globalismului.

Pe străzile Parisului se ridică din nou baricade, se intonează Marseieza lui Rouget de Lisle, tinerii și bătrânii îmbracă jachete în care se reflectă strident incapacitatea micului napoleon de a înțelege nu doar voința francezilor, ci a europenilor. O voință cu rădăcini și tebieturi care sunt măcinate de proiecte care nu au nicio legătură cu voința maselor. Se cere ieșirea Franței din Uniunea Europeană … FREXIT!

De aproape o lună de zile, Parisul se confruntă cu un scenariu al țintelor în mișcare. De la prețul combustibilului (rezolvat prin cedare politică), s-a ajuns la revendicările de ordin social: costul vieții, valurile de imigrație, lipsa protecției francezilor în favoarea valurilor de emigranți pe care Franța trebuie (?!) să le suporte. Macron nu are soluții. Pentru că ar trebui să asculte vocea străzii care cere mai multe drepturi pentru francezi, nu pentru cei care domină procesul de globalizare. Un fenomen care ajuns în etapa distructivă până dincolo de granițele economice, intrând periculos în spațiul cultural. Ori, se știe, Macron este un reprezentat al globalismului, al elitei levitante în straturile rarefiate ale imposturii generalizate care domină începutul de secol XXI.

Privit în ansamblu, problemele francezilor sunt ale Europei. Luni, la Marrakesh, se va ajunge la punctul culminant în cazul în care „Compactul pentru migrație” va fi asumat, Franța și Germania fiind lideri în susținerea acestui proiect aberant!

Să privim cu atenție scenariul „gecilor galbene” din Franța. Protestele se extind în Europa, chiar dacă motivațiile sunt parțial aceleași, chiar dacă mulți traduc oportunist cauzele, adepții #rezist de la București fiind incapabil să observe diferențele majore de abordare și revendicările.

„… Nu doresc să fiu liderul Europei. Doresc să fiu unul dintre lideri, iar aceasta nouă generație de leideri, total convinsă de faptul că viitorul nostru este viitorul Europei.” –  Emmanuel Macron, Time 2017

După evenimentele din noiembrie-decembrie 2018, Macron nu va intra în istorie.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, EU Centrală şi de Est, Europa, România, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.