CHINA – Canadian condamnat la moarte pentru contrabandă cu droguri!

Cetățeanul canadian Robert Lloyd Schellenberg (36 ani) a fost prezentat, luni, în fața Curții Populare din provincia chineză Liaoning, unde a contestat condamnarea la moarte dispusă la 14 ianuarie a.c., după ce a fost găsit vinovat pentru contrabandă cu droguri. De asemenea, bunurile și activele din Schellenberg au fost confiscate. Potrivit comunicatelor oficiale, Schellenberg este, alături de alte trei persoane, subiectul unui dosar privind organizarea de trafic transnațional de droguri privind o cantitate de peste 222 kilograme de metamfetamine. Potrivit legislației penală din China, persoanele care transporta, vând sau produc droguri riscă sancţiuni care pot ajunge la pedeapsa cu moartea, pentru contrabanda cu substanţe interzise de peste 50 de grame. Cazul Schellenberg este amplu prezentat şi dezbătut în media chineze.

„Acuzaţia și pedeapsa pentru Schellenberg este rezonabilă”, apreciază Lin Wei, profesor de Drept la Academia Chineză de Științe Sociale, care a participat la audierea de luni. (China Daily)

Iniţial, Curtea Populară Intermediară din Dalian la condamnat pe Schellenberg, pentru aceeași acuzație, la 20 noiembrie 2018, la 15 ani de închisoare și a dispus confiscarea bunusilor sale în valoare de 21.800 USD. Schellenberg a făcut apel la instanța superioară. La 29 decembrie 2018, în şedinţă publică, Curtea Populară Populară din Liaoning a primit din partea procurorilor noi informații privind acest caz, fiind dispusă reţinerea lui Schellenberg. În cadrul ședinței din 14 ianuarie 2019, Robert Lloyd Schellenberg a fost condamnat la moarte, fiind găsit vinovat pentru contrabandă cu droguri.

Presa internațională nu ezită să lege cazul canadianului Schellenberg condamnat de instanţele din China, de decizia autorităţilor din Canada care au dispus arestarea directorul financiar al companiei Huawei, Meng Wanzhou, în urma unei solicitării autorităţilor din Statele Unite ale americii.

În replica, oficialii chinezi resping orice alăturare a celor două cazuri, în condiţiile în care Schellenberg s-a confruntat anterior cu justiţia pentru deţinere de droguri. În 2012, a fost condamnat la 16 luni de închisoare după ce a pledat vinovat în faţa unei instanţe din British Columbia (Canada).

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.