Maestrul Cornel Pană, un vis trăit de pasionații de nai din China

Sufletul naiului românesc se mută în China, aici unde de mai bine de un an profesorul Gao Chunhua de la Conservatorul de Muzică din Xi’An a inițiat Centrul Internaţional de Schimburi Academice pentru Nai la baza căruia se află o parte din tot ceea ce încă mai are valoros România. Zilele acestea, pasionații de nai veniți de pe întreg teritoriul Chinei au trăit experiența, poate unică în viață, de a-l avea alături pe Maestrul, pe profesorul de nai, pe omul Cornel Pană. Câteva zile cât o șansă echivalentă cu întâlnirea dintre magie și forța creatoare a omului care are nevoie de o singură scânteie pentru a îndrăzni să viseze, să zboare spre înaltul din care a coborât instrumentul zeului Pan atât de iubit de Cornel Pană.

Ce poate fi mai plin și mai mult pentru suflet decât să auzi ritmuri românești, să auzi vorbindu-se românește și să admiri o metodă didactică de succes oriunde în lume? Acolo unde se află Maestrul Cornel Pană se află îndrăzneala și bucuria. „Am venit în China pentru a preda noțiuni de nai, însă am ajuns să constat că eu am de învățat de la chinezi. În primul rând interesul lor pentru nai. Nu cred că mai există o altă țară din lume cu atât de mulți naiști interesați să cunoască instrumentul la nivel profesional, cu probleme de repertoriu din diverse țări, cu probleme de tehnică și rafinament al instrumentului. A fost o experiență foarte plăcută și care m-a incitat, dar totodată m-a și întristat pentru faptul că la noi nu există un asemenea interes”, mi-a declarat duminică seara, la finalul proiectului, Cornel Pană.

Naiul românesc, la fundaţia unui nou centru internaţional de schimburi academice al Conservatorului din Xi’an

Experiența trăită aici, dar mai ales relația de prietenie închegată alături de Gao Chunhua, îl face pe Maestrul Pană să creadă într-o colaborare de durată cu Centrul Internaţional de Schimburi Academice pentru Nai din cadrul Conservatorului de Muzică din Xi’An.

„Plec de aici cu imboldul de a-i ajuta pe acești oameni și îmi voi pune experiența de viață la dispoziția celor de aici, oameni atât de minunați, de primitori și de prietenoși. Vom face împreună o lucrare serioasă în slujba instrumentului. Nu regret că am acceptat provocarea și invitația profesorului Gao de a venit în China, iar dincolo de muzică am adăugat și prietenia cu un instrumentist fabulos și cu depozitarul unor cunoștințe și experiențe muzicale deosebite.” – Cornel Pană

La rândul său, profesorul Gao Chunhua – şeful catedrei pentru instrumentele tradiţionale de suflat din cadrul Conservatorului, inițiatorul și sufletul proiectului derulat la Xi’An, se declară încântat de închegarea relației profesionale și de prietenie cu Maestrul Cornel Pană. „Este un profesor care te învață să te depășești, având un stil de predare de înaltă tehnică și performanță. Maestrul Cornel Pană ne-a oferit tuturor un nou concept al naiului, iar asta reprezintă pentru noi o frumoasă experiență, dar și o deosebită bucurie artistică.”

Grație celor doi profesori: Gao Chunhua și Cornel Pană, relația de prietenie China – România continuă și marchează, în apropierea celor 70 de ani relații diplomatice (3 Octombrie), o prețioasă și nouă șansă pentru menținerea vie a prieteniei comune.

În cadrul proiectului demarat de profesorul Gao Chunhua, în luna Iunie 2018, în China au fost invitați succesiv să țină cursuri de nai: Raluca Pătuleanu, Gheorghe Zamfir, Andreea Chira, Cornel Pană, dar și producătorul de instrumente Ionuț Preda.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Înţelege China, Români în China, România, România - China, ROMANIA-CHINA 70, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.