China și Rusia au inaugurat un nou proiect energetic pe 30 de ani

China și Rusia au inaugurat, luni, un nou proiect energetic pe 30 de ani, perioadă în care Rusia va furniza un trilion de metri cubi de gaze naturale Chinei, eveniment realizat în cadrul unei video-conferințe la care au participat președinții Xi Jinping și Vladimir Putin. Noul proiect, care include construcția unui gazoduct cu lungimea de 8.111 kilometri, este prevăzută să asigure Chinei cinci miliarde de metri cubi de gaze anual până în 2020, cantitatea urmând să ajungă la 38 de miliarde metri cubi începând cu 2024, în baza unui contract în valoare de 400 miliarde USD, semnat în 2014 între China National Petroleum Corp și Gazprom. (Sursa: China DailyXinhua)

În perspectivă, cele două țări vor accentua cooperările în domeniul agriculturii, dezvoltării în zona arctică, comerțului electronic transfrontalier și al deconturilor valutare.

Proiectul inaugurat, luni, va crește volumul comerțului bilateral Rusia-China la 200 de miliarde USD până în 2024. Potrivit Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă din China, proiectul va asigura aproximativ 13,6% din consumul aferent anului 2018, de 280,3 miliarde metri cubi.

Gazoductul are o lungime de 5.111 de kilometri în China și 3.000 de kilometri în Rusia, secțiunea chineză urmând să acopere șase provincii, o regiune autonomă și două municipalități, pornind din provincia Heilongjiang și ajungând la Shanghai.

China și Rusia au în vedere dezvoltarea accelerată a relațiilor economice și comerciale, între proiectele uriașe pentru care deja au fost demarate negocierile regăsindu-se proiectele de gaze naturale lichefiate Yamal LNG și Arctic LNG 2, care vor beneficia de investiții chineze.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Europa - Asia, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.