Autoritățile chineze au prezentat, vineri, o serie de date relevante care pune într-o lumină clară cel puțin o parte din cauzele care determină evoluția noului coronavirus.
Astfel, 85% dintre cazurile confirmate cu noul coronavirus au fost înregistrate la persoane cu vârsta peste 65 de ani, majoritatea fiind cunoscute cu afecțiuni de sănătate severe. De asemenea, din total 25% sunt persoane cu diabet. În aceste condiții, pneumonia generată de noul coronavirus nu a făcut decât să se adauge unei liste de probleme medicale, care au fost agravate.
Potrivit raportărilor din dimineața zilei de 7 Februarie, numărul total al cazurilor confirmate în China a ajuns la 31.211, iar cel am deceselor la 637. La un raport de 2,04%, autorităție manifestă optimism, cel puțin privind spre incidentul SARS din 2003 când mortalitatea a fost de peste 10%. Se dovedește că intervenția masivă și măsurile de prevenție dau rezultate, eforturile uriașe făcute de întreaga țară fiind benefice nu doar pentru China, ci pentru întreaga lume.
Legat de intervenția medicală și administrativă, autoritățile chineze au arătat că un număr de 11.000 de medici și cadre medicale au fost direcționate la Wuhan și orașele limitrofe din provincia Hubei. Din total, 3.000 de cadre medicale au o bogată experiență acumulată în misiuni derulate în zone afectate de epidemii. Mai mult, un număr de 16 provincii chineze (echivalentul a 16 țări, privind populația, teritoriul și dimensiunea economică) sprijină 16 orașe din provincia Hubei, pe toate palierele ne nevoi medicale, sociale și umane.
În conferința de presă de vineri, eveniment derulat zilnic la Beijing și transmis în direct de televiziunea centrală din China, s-a arătat că ne aflăm în perioada critică, specialiștii chinezi fiind permanent în contact și schimb de experiență cu autoritățile medicale din diverse țări și din cadrul OMS.
Nu în ultimul rând, au fost prezentate și repetate o serie de recomandări, pentru ca fiecare locuitor al Chinei să prevină contactarea noului coronavirus. Principala recomandare a vizat „mâinile curate” și purtarea mănușilor în zonele cu potențial risc, cum sunt zonele publice aglomerate, mijloacele de transport în comun: metrou, autobuz, tren, avion. Totuși, „nimic nu este mai eficient decât spălatul pe mâini, cu cât mai des și mai corect, cu atât mai bine”.
Apoi, purtarea măștilor medicale este necesară în spațiile publice și zonele declarate de risc, însă menținerea distanței minime față de celelalte persoane reprezintă cea mai bună metodă de protecție. „Chiar dacă porți masca, ea nu te apără de virus dacă ești în prezența unui purtător. Oamenii strănută, când vorbesc expectorează, duc mâna la gură, la nas, apoi ating alte obiecte și astfel poate fi transmis virusul”.
Oficialii chinezi au mai arătat că masca medicală nu este necesară în casă sau în comunitățile unde nu sunt înregistrate și confirmate cazuri cu noul coronavirus.