China – Zece milioane de magazine online pentru animale sălbatice au fost închise!

Pentru eliminarea posibilelor surse de infecție cu noul coronavirus (2019-nCoV), autoritățile chineze au dispus închiderea unui număr de zece milioane de site-uri dedicate tranzacțiilor ilegal de animale, alte un milion de site-uri primind somații să elimine și să blocheze ofertele care nu prezintă garanțiile impuse de lege. Autoritățile chineze au blocat 300 de rețele de distribuție de măști medicale de protecție contrafăcute, trimițând în fața organelor de anchetă peste 700 de cazuri.
Datele au fost prezentate sâmbătă, la Beijing, în cadrul conferinței de presă organizată de reprezentanții Mecanismului comun de prevenire și control de pe lângă Consiliului de Stat din China, eveniment în care au fost abordate trei teme: vânzarea ilegală de animale, producția-desfacerea de măști medicale de protecție, dar și aprovizionarea cu alimente și prevenirea speculei.

Oficialii de la Beijing au arătat că, imediat după declanșarea crizei 2019-nCoV au fost demarate controale care au urmărit sistarea vânzării ilegale de animale sălbatice în piețele tradiționale sau în piețele online. Prezentate ca „măsuri dure”, controalele au dus la „eliminarea uneia dintre sursele de infecție”, fiind declanșate cercetări individuale privind responsabilii piețelor sau posesorii de animale.

De asemenea, în ultima perioadă, autoritățile din China au au blocat 300 de rețele de distribuție de măști medicale de protecție, care distribuiau produse contrafăcute, find trimise în fața organelor de anchetă peste 700 de cazuri constatate. În conferința de presă s-a afirmat că în China sunt emise câteva zeci de licențe pentru producția de măști medicale, pe trei categorii de risc.

Ca urmare a monitorizărilor, s-a constatat că 77% dintre plângerile formulate de chinezi în domeniul protecției consumatorilor au vizat distribuția de măști medicale, principala cauză fiind costurile tot mai mari. Producerea și distribuția ilegală de măști medicale sunt o țintă a autorităților de control din China. „Nu vom permite specula și produsele contrafăcute”, s-a afirmat în cadrul conferinței de presă.

Legat de speculă au fost prezentate informații privind aprovizionarea cu produse alimentare de strictă necesitate și cu medicamente, fiind derulate controale în 40 de orașe. Au fost vizate prețurile, calitatea produselor și nivelul de aprovizionare. „Am stabilit o strategie împotriva infracțiunilor care privesc specula și aprovizionarea, fiind descoperite situații în care un produs era vândut la preț de 3-4 ori mai mare comparativ cu perioada de dinainte crizei coronavirus”. Până acum au fost înregistrate peste 300 de cazuri de dublare sau triplare a prețurilor, nejustificată. „Acționăm cu determinare pentru menținerea încrederii oamenilor, una dintre măsurile luate fiind angajarea unui acord cu 150 de mari magazine online de produse alimentare și de strictă necesitate care s-au angajat să mețină prețurile la un nivel normal și să nu accepte costuri de speculă. Acesta este doar un început”, s-a mai arătat în conferința de presă.

Nu în ultimul rând, a fost repetat apelul către populație de a menține alerta ridicată în ceea ce privește igiena, fiind evidențiată necesitatea de a purta mănuști în spațiile publice. În absența mănușilor, trebuie evitat contactul cu ochii și gurii, după ce au fost atinse uși ale spațiilor publice, după ce au fost apăsate butoanele de lift sau interfon. Spălatul cât mai des al mâinilor și purtarea de mască medicală în spațiile publice și cele cu risc, reprezintă cele mai eficient metode de protecția împotriva noului cornavirus (2019-nCoV).

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.