INTERVIU | Dan Tomozei: „Suntem uimiți de gradul de isterie promovat în presa occidentală”

Îi mulțumesc prietenului Dan Brumar, jurnalist la București, care a fost interesat și a ascultat o variantă nefiltrată a modului în care se văd România și Occidentul în vremea noului coronavirus.
Redau câteva dintre pasajele dialogului care au vizat în principal starea emoțională și reacțiile stimulate până la grotesc de o mass media aflate în grav derapaj de la rolul social și de informare în limitele decenței și bunului simț. Un dialog promovat și de PROTV.

„Aici suntem în siguranță, așa cum sunt și românii și toți europenii. Infecția isteriei și virusul prostiei sunt răspândite la nivel psihotic, în principal, prin intermediul posturilor de televiziune unde politicile editoriale sunt dictate de persoane total iresponsabile în relația cu societatea, persoane total deconectate de la ideea de normal.

Nu poți, ca moderator sau prezentator, să îndemni la calm și rațiune câtă vreme promovezi bucăți din realitatea pe care fie nu o înțelegi, fie refuzi să o accepți. Presa din Occident joacă pe mize politice și economice în această poveste generată de noul coronavirus. Este motivul pentru care speculează enorm și evită să prezinte realitatea din China, așa cum este ea, tensionată, dificilă, blocată economic și social, dar în echilibru și cu o capacitatea uriașă de revenire.

Pe de altă parte, presa din România se comportă la un nivel egal cu realitatea românească: prost și execrabil! Mă voi justifica prin câteva idei. România nu are în Asia, nu doar în China, de aproape 15 ani corespondent de presă acreditat. Așadar, urmare a politicilor de destructurare generală, cunoașterea realităților de aici este făcută prin filtrul presei occidentale, despre care tocmai am arătat că joacă pe mize economice și ideologice.

Apoi, presa din România a ajuns un capăt jenant al unui lanț informațional promovat de Occident, un fel de Groapa Glina, unde este bine primit orice, pentru că sunt tot mai puține instituții media care par să mai raționeze în acord cu specificul societății românești atunci când stabilesc liniile editoriale.

Nu în ultimul rând, observ că pentru presa din România oricine deschide gura este binevenit în emisiuni sau știri, mai puțini specialiștii, oamenii informați sau măcar trimișii în misiuni diplomatice în țările de interes. Ca să fiu succint, reacția presei din România pe tema noului coronavirus este similară cu reacția politică: proastă, în dezacord cu prietenia tradițională cu China și în grav deserviciu pe termen mediu și lung dacă privim relațiile economice.

Pentru că ceea ce face presa românească de câteva săptămâni, în China se contabilizează în dreptul României, nu în dreptul televiziunii sau ziarului X sau Y!

Dacă în această perioadă dificilă China reușește să iasă din nebunia noului coronavirus, principalul merit este al specialiștilor chinezi, de la nivelul academiilor și institutelor de cercetare, inclusiv cel de la Wuhan, dar în egală măsură al Partidului Comunist Chinez, cel care coordonează și coagulează absolut toate energiile societății chineze. Este, dacă vrei, o relație de încredere societate-clasa politică, pentru că statisticile arată că abia spre 8% dintre chinezi sunt membri ai PCC.

În aceste condiții, societatea chineză în ansamblu este conectată, printr-un sistem oarecum similar celui din România de până în 1989, la un sistem social în care responsabilizarea vine de la familie și școală, abia în cele din urmă de la partidul care nu este unic în China, dar este cel mai mare.

În mentalitatea Războiului Rece în care trăiesc mulți politicieni occidentali, și constat că și enorm de mulți europeni, nu sunt mirat să observ cum epidemia de la Wuhan este exploatată politic și economic.

Cei de acasă trebuie să știe că Uniunea Europeană, prin Comisia Europeană, este implicată în procesul de soluționare a epidemiei de aici, schimbul de informații și experiențe fiind în dublu sens. (…)”

Interviul integral pe DANBRUMAR.RO!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, De departe ... România, Din arhive, Din presa românească, Înţelege China, Interviuri, Români în China, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.