Pandemia COVID-19 ar putea fi pusă sub control în luna iunie, dar numai dacă toate țările afectate iau virusul în serios și pun în aplicare măsuri ferme la nivel național, pentru controlul acestuia, a declarat Zhong Nanshan (84 ani), expert virusolog chinez supranumit Dr. SARS, coordonatorul echipei de cercetători care acționează împotriva noului coronavirus. Zhong Nanshan a avertizat că, încă, în multe țări virusul nu este tratat cu suficientă seriozitate, fiind necesară consolidarea dialogului internațional, pe fondul răspândirii globale.
„În general, coronavirusurile sunt mai puțin active vara, când temperatura este relativ ridicată (…) însă sfârșitul epidemiei depinde foarte mult de cât de serios o tratează fiecare țară. Dacă țările mai afectate o iau în serios, cred că este posibil să se pună capăt epidemiei până la sfârșitul lunii iunie”, a declarat a Zhong, preluat de CGTN.
Acesta a arătat că odată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat focarul drept pandemie, „suntem în fața celui mai ridicat nivel de avertizare, ceea ce înseamnă că fiecare țară poate adopta măsurile adecvate pentru a lupta împotriva virusului. Având în vedere infecțiozitatea puternică a noului coronavirus, sunt necesare intervenții la nivel național pentru a o ține sub control”.
Arătând că în China focarul a fost pus sub control, iar numărul noilor cazuri este zero în afara provinciei Hubei, Zhong Nanshan a subliniat că „dacă situația nu este pusă sub control la nivel mondial, chiar și atunci când nu există cazuri noi în China, nu putem declara că epidemia a luat sfârșit”. Asta câtă vreme a lansat varianta în care, pentru China, fenomenul va putea fi declarat închis până la sfârșitul lunii aprilie.
Zhong Nanshan (84 ani), conduce un grup de experți al Comisiei Naționale de Sănătate din China care efectuează cercetări cu privire la noua epidemie. Zhong a fost primul care a confirmat că noul coronavirus poate fi transmis de la om la om.
Zhong a jucat un rol imens în descoperirea coronavirusului Sindrom Respirator Acut Sever (SARS), în 2003, la acea vreme gestionând focarul SARS din provincia Guangdong. Ulterior, el a fost supranumit „eroul SARS”, pentru eforturile care l-au făcut cunoscut în toată China și în lumea medicală internațională.
Pentru a oferi sprijin experților din afara Chinei, membrii echipei conduse de Zhong Nanshan au prezentat, în ultimele zile, informații în cadrul unor videoconferințe derulate cu colegi din Marea Britanie, Japonia, Singapore, Italia, SUA, Regiunea Administrativă Specială din Hong Kong și din cadrul Societății Respiratorii Europeană (ERS).
„În timpul schimburilor de experiență și opinii, observăm că există diferențe în modul în care este înțeleasă boală, iar asta înseamnă că este necesară o cât mai bună și constantă comunicare. În ultimele două luni, China a acumulat experiență și o serie de lecții din lupta împotriva noului coronavirus. Cu aceste cunoștințe, prin comunicare, putem ajuta alte țări să evite greșelile și să reducă rata mortalității”, a mai arătat Zhong Nanshan.
Specialistul chinez a subliniat că multe cazuri importate în China sunt asimptomatice, pacienții neavând neapărat febră și consideră că nu au probleme. Însă, odată ajunși în China și trecuți prin filtrele medicale se constată că sunt purtători ai virusului fiind declarați pozitiv cu coronavirus. „Acest fenomen implică faptul că unele țări nu acordă suficientă atenție situației”, în condițiile în care în ultimele zile au fost identificate 85 de cazuri de care au ajuns în China din străinătate.
Pingback: Virusolog chinez: Pandemia de coronavirus ar putea fi încheiată în luna iunie, însă cu o condiție – Doctorul Tau Online