CE – Josep Borrell: „China apasă agresiv mesajul că, spre deosebire de SUA, este un partener responsabil și de încredere”

Lumea noastră va arăta foarte diferit după pandemia Coronavirus. COVID-19 va modela lumea și încă nu știm când se va încheia criza. Putem ști doar că lumea noastră va arăta foarte diferit, în funcție de alegerile pe care le luăm, transmite Josep Borrell (foto), Înaltul Reprezentant al UE, vicepreședinte al Comisiei Europene, în cadrul unui mesaj transmis, astăzi, de Delegația Uniunii Europene în China.

Potrivit mesajului, criza COVID-19 nu este un război, ci este „asemănătoare războiului”, deoarece necesită mobilizarea și direcționarea resurselor la niveluri fără precedent. Solidaritatea între țări și disponibilitatea de a face sacrificii pentru binele comun sunt decisive. Doar prin combinarea și cooperarea peste granițe, putem învinge virusul și le conținem consecințele – iar UE are un rol central de jucat.

În opinia reprezentantului UE, „există o bătălie globală de opinii, în care calendarul este un factor crucial. În ianuarie, încadrarea dominantă a fost că aceasta a fost o criză locală în provincia Hubei, agravată de acoperirea informațiilor cruciale de către oficialii partidului chinez. Europa a trimis o mulțime de echipamente medicale pentru a ajuta autoritățile chineze care au fost copleșite la acea vreme. De atunci, China a redus noile infecții locale la valori cu o singură cifră – iar acum trimite echipamente și medici în Europa, așa cum fac și alții. China apasă agresiv mesajul că, spre deosebire de SUA, este un partener responsabil și de încredere. În bătălia dintre mesaje, am văzut și încercări de a discredita UE ca atare și unele cazuri în care europenii au fost stigmatizați ca și cum ar fi toți purtătorii virusului”.

Solicitând eforturi pentru apărarea Europei „împotriva detractorilor săi„, Borrell susține că „putem fi siguri că percepțiile se vor schimba din nou pe măsură ce focarul și răspunsul nostru la acesta evoluează. Dar trebuie să fim conștienți că există o componentă geo-politică, incluzând o luptă pentru influență prin răsucirea răsucirea faptelor și ‘politica generozității’„.

Borrell susține că „este vital ca UE să arate că este o Uniune care protejează și că solidaritatea nu este o expresie goală„, dând ca exemplu achiziționarea comună de echipamente medicale vitale, asigurarea unui stimul economic comun și relaxarea necesară a normelor fiscale și de ajutor de stat.

Tot în contul solidarității, oficialul UE reține eforturile pentru repatrierea europenilor, la nivel mondial existând încă aproximativ 100.000 de europeni s-au înregistrat la ambasadele sau consulatele locale, dar adevărata cifră a celor care trebuie să vină acasă este mult mai mare.

Subliniind necesitatea de a continua proiectele in cadrul global, Borrell reclamă continuarea proiectelor în care UE este implicată, menționând situația din Siria, Africa, Venezuela sau Iran unde „trebuie să ne asigurăm că comerțul umanitar legitim poate continua în ciuda sancțiunilor americane„.

Având datoria de „a sfida criticile și de a demonstra în termeni foarte concreți că este eficientă și responsabilă în timp de criză„, Josep Borrell a mai transmis în mesajul său că pandemia COVID-19 „ar putea aprofunda unele dintre conflictele pe termen lung din vecinătate”, Europa trebuind deja să navigheze „într-o lume cu tensiuni geo-politice în creștere, în special între SUA și China. Riscul este că pandemia COVID-19 va compune tendințele preexistente„.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Europa, Europa - Asia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la CE – Josep Borrell: „China apasă agresiv mesajul că, spre deosebire de SUA, este un partener responsabil și de încredere”

 1. doina spune:

  Merkel și Macron, trași de urechi de italieni
  24 martie 2020, 13:04 (R.C.) Actualitate, CotidianulTV 8

  Siamo italiani! Este numele unui mesaj impresionant, transmis lumii întregi, de o italiancă. Nemulțumită că acum, în perioada în care țara sa trece printr-o criză de neconceput, mai marii lumii au uitat de Italia, fata atrage atenția asupra lucrurilor bune „Made in Italy“. Cu o voce calmă, dar fermă, italianca face o trecere în revistă a personalităților italiene care au marcat lumea și fără de care mapamondul nu ar mai fi fost la fel.

  Și, la fel de calmă, italianca mulțumește, ironic, președintelui Franței și cancelarului Germaniei pentru că i-a abandonat pe conaționalii săi, când aveau mai mare nevoie.

  „Mulțumim, dragă domnule Macron, mulțumim, dragă doamnă Angela Merkel, pentru că ne-ați abandonat. Mulțumim că nu ne-ați dat posibilitatea să cumpărăm măști, și alte costume de protecție împotriva coronavirusului, pe care, de altfel, le-am fi plătit“, sună începutul mesajului filmat pe care îl puteți vedea în întregime mai jos.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.