RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI | Dan Tomozei: „În capitala Beijing nu am avut absolut niciun fel de restricție”

Am fost invitat să vorbesc la Matinalul de la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI, de astăzi dimineață, despre situația din China, post epidemie, dar și despre cum a funcționat societatea chineză în ultimele luni. Despre cum în capitala Beijing, cu 22 de milioane de locuitori, nu au fost impuse niciun fel de restricții pe toată durata epidemiei, despre deschiderea de noi fabrici de producție pentru produse medicale și despre revenirea țării la normal sub toate aspectele: economic, social și turistic, am vorbit în cadrul unui dialog cu colega și prietena Carmen Vulcan, corespondent Radio România.

 

DIN STUDIO: După mai bine de două luni de când a izbucnit epidemia de coronavirus în Wuhan, viața din China revine, încet-încet, la normalitate. De ieri, Marele Zid chinezesc a fost redeschis spre vizitare, dar cu restricții. Orașul Interzis și templele din Beijing rămân însă închise, la fel și școlile. Restaurantele încep și ele să se deschidă în capitala Chinei, iar economia începe să își revină. Despre cum a depășit China vârful epidemiei de coronavirus și care este situația acum în țara unde a apărut focarul pandemiei, aflăm din interviul pe care corespondenta noastră de la Sibiu, Carmen Vulcan, l-a realizat, la distanță, cu jurnalistul Dan Tomozei, un sibian care locuiește de zece ani la Beijing și lucrează la secția română de la Radio China Internațional.
Un interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualități.

Carmen VULCAN: Dane, spune-ne te rog care este situația la ora actuală în Wuhan.

Situația în Wuhan revine la normal, în sensul în că sunt redeschise parcurile publice, deja de două săptămâni sunt închise absolut toate spitalele temporare, iar tot mai multe zone administrative își reiau în mod firesc activitatea.

Tu locuiești în capitala Chinei la Beijing. Ce fel de restricții ați avut voi și ce restricții mai aveți la ora actuală?

În capitala Beijing nu am avut absolut niciun fel de restricție de transport, de circulație, de alimentație, sub niciun fel, cu condiția de a purta masca atunci când te aflai în spații publice: magazine, instituții, spitale. Autoritățile au intervenit de așa natură încât toate spațiile publice cu potențială aglomerație au fost închise. Și vorbesc de parcuri, iar în marile magazine comerciale au fost menținute deschise doar cele cu produse de strictă necesitate. Dar, repet, fără niciun fel de restricție de circulație, pentru că la fiecare intrare în instituții sau în magazine publice existau echipe medicale care făceau un filtru medical în principal pe temperatura corporală. Filtrele, practic, sunt și acuma în stradă, în Beijing și în toată China, sunt formate din cadre medicale, din voluntari și din gardieni publici, oameni în uniformă care să impună o anumită atitudine.

Școlile spuneai că sunt încă închise, de la începutul epidemiei. S-au deschis cumva restaurantele, alte spații?

La Beijing deja s-au redeschis toate restaurantele și toate zonele de socializare, dar, tot ca o formă de precauție, la intrare sunt aceleași filtre de care am vorbit, angajații fiecărui restaurant fac un control minimal la nivelul temperaturii corporale, iar în interior au fost rărite fie mesele, fie scaunele, de așa natură încât aglomerarea să fie diluată.

Am înțeles că în ultima perioadă cazurile noi care apar în China sunt cazuri de import. Sau cele mai multe dintre ele.

Da. Sunt cetățeni chinezi sau străini care se întorc în China și intră automat în verificare, și automat sunt constatați dacă sunt pozitivi sau nu. Pentru că toți cei care intră de mai mult de o săptămână în China sunt verificați, testați cu acid nucleic, la intrarea în țară.

Ce înseamnă aceste teste cu acid nucleic?

Este un test pe picătură de sânge. Seamănă cu testarea pentru diabet, pentru că rezultatul în ai aproape pe loc. Ce trebuie să fie cunoscut de cei din afara Chinei și este una dintre metodele prin care astăzi China reușește să limiteze numărul noilor cazuri înregistrate, este că absolut toți cei care intră în China sunt introduși obligatoriu, două săptămâni, în carantină, iar costurile perioadei de carantină și de intervenție medicală acolo unde este cazul, costurile sunt suportate de fiecare persoană care intră în China.

Cum își revine economic China, după două-trei luni aproape de epidemie?

Economic, China și-a revenit deja. Producția la nivel macro a depășit deja 80% din potențial. Pe zona de producție medicală s-a depășit valoarea de 100% și explicația este una simplă: pe durata vârfului epidemic în toate provinciile și în toate marile orașe au fost deschise noi fabrici de producție de echipamente medicale. Fie că vorbim de combinezoane de protecție, de măști medicale, de aparatură medicală, noi fabrici care continuă să funcționeze și astăzi, China devenind după cum se știe un exportator masiv de produse medicale.

Un gând de la tine China, pentru noi românii de acasă …

Gânduri bune în țară, nu uitați să aveți credință și tărie, pentru că este un fenomen cu implicații sociale majore, dar care va trece.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, De departe ... România, Din presa românească, Înţelege China, Interviuri, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI | Dan Tomozei: „În capitala Beijing nu am avut absolut niciun fel de restricție”

 1. Milton spune:

  interesant domnule Tomozei! Spuneti ca in Beijing nu au fost nici un fel de restrictii, dar in acelasi timp amintiti de inchideri de parcuri, scoli, restaurante si alte centre de socializare. :))) :)))) Deci cum e? Sunt restrictii sau nu? Sau va ascundeti in spatele ”masurilor preventive”, si nu, in mod evident, cele restrictive?
  Ca asa…parca ati vrea sa lasati impresia ca nu e nimic grav, cu toate ca din ce ati publicat pana acum reies o serie de contraziceri…

  • Dan Tomozei spune:

   Mizez și sper să nu mă înșel că funcționați în limitele rigorii si logicii! Faceți diferența între ce aveți astăzi în România și ce am arătat eu frecvent?
   Apoi, intervenția autoritaților de a limita la minim spațiile frecvent aglomerate uman, nu înseamnă restricție de mișcare. Reușiți să prindeți sensul?
   Repet, cu excepția Wuhan în China nu a fost impusă RESTRICȚIA DE MIȘCARE! Să nu mergi în parc sau în anumite magazine nu reprezinta o restrângere a libertăților. Fiți cu minte și cuprindere corectă a faptelor.

   • Milton spune:

    Dan Tomozei: „În capitala Beijing nu am avut absolut niciun fel de restricție” ….ma scuzati, am fost indus in eroare de titlul articolului. Eu, in limita logicii mele, am inteles ca nu au fost niciun fel de restrictii. Acum ca mi-ati deschis ochii, asa e. Titlul este pus in contradictie cu ceea ce ati scris in articol. Vina mea!

 2. GHETAU MARCEL spune:

  Buna ziua dle Tomozei ,

  Intamplator am dat de Dvs ,si rapid m-am atasat de randurile curate si sincere care mi-au mers direct la suflet .
  Am o intrebare catre Dvs , daca nu va suparati , ce tine de comportement si atitude a romanilor de pretutindeni .

  Care este cauza pentru care multi dintre romani plecati ,au atitudine si reactii anomale fata de semenii nostri ?
  Isi refuza parca identitatea ,nu vorbesc cu tine in romaneste si sti ca este roman , unora parca le este rusine sa afirme ca sunt romani ( si vorbesc aici de oameni de catégorie sociala mai ridicata ),daca pot sa iti puna bete in roate ,de ce nu ..etc .Pe cand sunt unele nationalitati care formeaza un nod , ça sa spun asa cand se intalnesc .

  Cu drag si respect ,
  Marcel GHETAU

  PS – sunt ing ,si locuiesc in Bruxelles .

  • Dan Tomozei spune:

   Bun găsit domnule Marcel Ghetau.

   Vă mulțumesc pentru mesajul trimis din orașul drag sufletului meu, oraș de care îmi este dor.

   Să nu vă supărați pe cei care se rușinează de faptul că sunt români. Pe fond, ei au doar un document de identitate românesc, fără să înțeleagă sensul identității. Suntem într-un moment al istoriei în care masele au ajuns la punctul critic în care li se permite, prin inducție, să creadă că pot emite pretenții mult dincolo de ceea ce sunt, produc, știu și gândesc.

   Știți bine că această formă de obrăznicire în masă este posibilă un fond de acută lipstă de educație și cultură. Educația celor 5-7 ani de acasă, Cultura formată la o adevărată școală, nu în surogatele de astăzi.

   Sunt convins că mai știți, iar acolo simțiti cu atât mai acut, că sensul cuvântului “diaspora” a fost nu doar pervertit și exploatat politic, dar a fost transformat spre variantele globaliste generate de interese care nu țin sub nicio formă de: naționalitate, teritoriu, cultură. Masa “diasporei” de astăzi, valabil pentru fiecare țară est-europeană, este imaginea colapsului regizat din exterior pentru interior. Lipsa de identitate cu care se mândrește “diaspora” este similară armatei SUA, formată din mercenari din toate zările, la fel cum erau construite legiunile romane. Pentru bani, “diaspora” și mercenarii sunt gata de orice … inclusiv să își denigreze țara, cultura, originile.

   Pe de altă parte, stimate domnule Marcel Ghetau, vă rog să fiți pe pace. Deși tot mai mulți au acces la informații, tot mai puțin știu ce să facă cu ea, pentru simplul fapt că nu o înțeleg.
   Observați că Europa devine o noua SUA, în care falsa bogăție și superioritate este băgată în sperieți de hoarde sălbatice de diferite naționalități și etnii? Mai mult, că nimeni nu luptă să le limiteze prezența și acțiunile, însă cei loviți și călcați în picioare sunt tocmai cei care încearcă să își apere pământul, casa, țara?

   Toate cele bune.
   Dan Tomozei

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.