SUA, pe două limbi: una la București, una la Beijing!

Pentru nimeni nu mai reprezintă o noutate că guvernele de la București acceptă să fie legate la mâni și la ochi de partenerii strategici SUA și UE. De la guvernul condus de Adrian Năstase (2000-2004), România nu a mai avut nicio tresărire de orgoliu, nicio reacție de minimă demnitate în fața manifestărilor și exprimărilor colonialiste ale ambasadorilor occidentali acreditați în România. Și cum nu se putea altfel, cel mai vocal dintre toți abuzatorii dreptului diplomatic, este ambasadorul american la București, oricare este acesta. În vremea din urmă, în misiune este Adrian Zuckerman. Cine își imagina că va putea exista cineva mai lipsit de decență, maniere și atitudine diplomatică decât Hans Klemm?

Mulți vedeau în Zuckerman, americanul cu origini românești, un salvator al relațiilor sau cel puțin al aparențelor. Da, de unde? Zuckerman este infinit mai mediocru și totodată mai abuziv decât predecesorul său. Dă ordine, indicații, soluții și interdicții, de parcă diplomația americană nu s-ar supune aceleiași Convenții a Relațiilor Diplomatice de la Viena, ratificată în 1961, care arată că activitatea diplomaților trimiși la posturi se derulează: „Fără a pricinui vreo daună privilegiilor şi imunităţilor lor, este datoria tuturor persoanelor care se bucură de astfel de privilegii şi imunităţi să respecte legile şi reglementările statului care i-au primit. Aceștia au, de asemenea, obligaţia de a nu se amesteca în afacerile interne ale statului” (respectiv). – Art. 41.1.

REPET! Într-un stat responsabil, trimisul SUA la București ar fi expulzat de urgență!

Și totuși, baletul de prost gust susținut de ambasadorul SUA și tolerat la București vine să se izbească suicidal de baletul diplomatic al ambasadorului SUA la Beijing. În capitala Chinei, președintele Donald Trump l-a acreditat, din Mai 2017, pe Terry Branstad, un politician cu experiență, fost guvernator de Iowa.

Acum, să punem față în față mesajele celor doi trimiși americani, la București și la Beijing, mesaje lansate în plină criză generată de pandemnia COVID-19.

La București, Adrian Zuckerman – 1 Aprilie 2020

„Din păcate, prădătorii și actorii negativi încă pândesc în aceste vremuri de vulnerabilitate. Rusia și China au încercat să folosească această oportunitate pentru a răspândi minciuni despre Statele Unite, România, COVID-19 și comportamentul propriilor guverne. Faptul că Partidul Comunist Chinez s-ar folosi de moartea a mii de europeni pentru a înmâna măști de marcă Huawei deghizate în donații umanitare este inadmisibil.
I-am avertizat pe prietenii mei români şi înainte, și o voi face şi acum: aceasta este o companie căreia nu i se poate încredinţa securitatea dumneavoastră națională și care vă va pune în pericol libertatea. Comportamentul de înșelăciune, confuzie și lipsa de transparență a Partidului Comunist Chinez a venit cu un preț mortal pentru întreaga lume.
Această pandemie în care ne aflăm subliniază importanța transparenței în ceea ce privește sănătatea umană, buna guvernanță și economia globală. Când informația este restricționată, consecințele sunt devastatoare. Ca urmare a mușamalizării de către Partidul Comunist Chinez, experții chinezi și internaționali au ratat o fereastră critică pentru a limita izbucnirea acestui virus în China și pentru a opri răspândirea sa globală. Acelora dintre noi care poartă cicatricile comunismului nu trebuie să li se amintească preţul plătit în vieţi omeneşti pentru minciunile comuniste.”

La Beijing, Terry Branstad – 3 Aprilie 2020

„Săptămâna trecută, președintele Trump și președintele Xi au avut o convorbire telefonică foarte bună și productivă cu privire la pandemia COVID-19. În weekend, am vorbit cu vice-ministrul de externe, Zheng Zeguang, despre eforturile comune ale țărilor noastre în combaterea COVID-19. Am subliniat că acum este momentul să așteptăm cu nerăbdare, și am transmis o apreciere, eforturile chineze de a ajuta guvernul nostru în exportul de materiale medicale necesare în Statele Unite.
Ambasada SUA s-a a depus deja mari eforturi pentru a aduce companiile americane și chineze împreună, pentru a răspunde nevoilor imediate ale Statele Unite, din ce în ce mai mari, de echipamente de protecție personală.
Lucrăm îndeaproape cu oficialii guvernamentali chinezi pentru a facilita expedierea acestor livrări din China. Nici o țară nu poate lupta împotriva acestei pandemii de una singură și sunt sigur că țările noastre vor continua să găsească modalități de a coopera în comun, pentru a combate acest inamic comun care amenință viața tuturor. (…)
Mergând mai departe împreună, știu că vom trece de aceste momente dificile.”

Pentru cine are capacitatea de a înțelege limba română, este evident că una spune SUA la București, alta spune la Beijing.

Cehul “penibil”, sârbul “schizofrenic”, ungurul “dictator neo-fascist” şi diplomația americană

Mai mult, la București SUA instigă agresiv la uzurparea relațiilor cu China, în timp ce la Beijing se comportă cu decență și solicită cooperarea pentru „a merge mai departe împreună„. Cum se poate una ca asta? Răspunsul este simplu: la Beijing autoritățile impun respectarea legilor interne, inclusiv a convențiilor și acordurilor internaționale.

Este inutil să comentez mai mult.

Sper doar ca trimișii români pe funcții diplomatice la Beijing să aibă capacitatea de a observa, sesiza și trimite la Ministerul de Externe de la București informări corecte, ușor de probat, care să conducă la o firească și normală calibrare a relației cu China. O calibrare obligatorie și urgentă, care să țină cont de interesele României și românilor, nu de frica și slugărnicia față de partenerii strategici!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, De departe ... România, Din arhive, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la SUA, pe două limbi: una la București, una la Beijing!

  1. dumitru rizoaica spune:

    Sper ca dupa pandemie in Romania sa fie schimbata paradigma de existenta, din cea a Iresponsabilitatii generalizate a ultimilor 30 de ani, in cea a Responsabilitatii intregii Administratii, astfel incat toti reprezentantii Romaniei sa actioneze DOAR in conformitate cu interesele Romaniei!

  2. doina spune:

    mă doare… mă doare… mă doare… ȚARA MEA.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.