Guvernul a stabilit tarifarul pe piața curvelor din presa românească!

Știam că curajoșii jurnaliști din presa locală și centrală sunt pe statele de plată ale partidelor politice. Știam că „advertorialele” sunt de fapt mesaje politice mascate sau comunicate de presă mascate emise de primării, consilii județene, ministere etc. Știam … și mă bucur că sunt departe de țară și de presa asta mizerabilă, care mimează democrația, libertatea, în timp ce este lipsită de minima-minima moralia!

Dar, iată că s-a ajuns ca guvernul lui Iohannis să stabilească și să impună tarifarul pentru piața curvelor din presa românescă. Zău că la asta nu am crezut că se poate ajunge! Totuși, rămân optimist pentru că întotdeauna se poate mai mult, chiar dacă mai rău …

În mod evident, opoziția parlamentară tace, pentru că nu este străină de practicile mituirii presei centrale și locale, mită prin care își asigură o imagine bine cosmetizată, fie și prin tăcere! Altfel spus, PNL, PSD, USR-PLUS, UDMR, PMP, PRO-RO, sunt parte a mizeriei generale!

Prin urmare, în ședința de guvern din 30 Aprilie 2020, a fost aprobată Ordonanța de urgență privind organizarea și desfășurarea unor campanii de informare publică în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19.

Potrivit șefului Cancelariei premierului, Ionel Dancă, bugetul stabilit pentru campaniile de informare este de 40 de milioane euro, din care 47% pentru televiziunile naționale, 53% pentru celelalte medii de comunicare (radio, ziare, online).

„Vorbim de un buget alocat de maxim 200 de milioane de lei pentru derularea campaniei pe o perioadă de patru luni. Mai mult de jumătate din acest buget este alocat pentru zona de presă tipărită, online, locală sau regională”, a precizat Dancă.

Ce înțelegem de aici?

1. Că onor guvernul lui Iohannis va susține o campanie de presă pe tema COVID-19 după ce mizeria asta va fi trecut în aproape toată lumea. Adică în perioada de vară toridă!
2. Că pe tema COVID-19 vom avea o singură voce, aceea impusă de guvern. Cine ia banul, nu va mai critica, este clar!
3. Că presa liberă din România nu mai există, câtă vreme este dispusă să accepte bani de la cel pe care trebuie să îl urmărească și să îi fie primul critic!

Ați auzit măcar o voce din presa centrală din România să critice și să respingă inițiativa Guvernului? Nu, pentru că presa din România este tot atât de liberă și dornică să își păstreze onoare pe cât respinge astfel de acțiuni mizerabile!

Dar, care este tarifarul impus de Guvern curajosilor din presa românească?

Spre exemplu … 5 Lei pentru 1.000 de afișări, pentru presa din mediul online!
30.000 Lei/lună pentru cotidianele care au minim 2.000 exemplare tiraj (asta înseamnă zero impact pe piață, dar contează?)
8.000 Lei/lună pentru publicațile periodice care au minim 1.000 exemplare tiraj (din nou, impact zero)
12.000 Lei/lună pentru cotidianele locale și regionale care au minim 500 exemplare tiraj (din nou, impact zero)
6.000 Lei/lună pentru publicațiile periodice locale și regionale care au minim 500 exemplare tiraj (din nou, impact zero)

Înțelegeți la ce nivel a ajuns bătaia de joc? Înțelegeți că presa nu are cum să mai fie câinele de pază în democrația românească?

Spectaculos este că Guvernul a gândit și pregătit această aberație până în cele mai mici detalii. Altfel cum să consideri redacție sau instituție media o societate care are „un număr de cel puțin 2 angajați, cu timp integral sau parțial de lucru„.

În zona asta sunt toți lingăii din presa locală, care au un blog sau un site mizerabil, pe care îl administrează de pe telefon … dar se consideră presă!

În zona asta se află 70-80% din „mass media” locale din România.

Astăzi, cu mici excepții în reședintele de județ, dacă mai găsești două publicații cotidian tipărite. Poate, poate mai găsești săptămânale cu tiraj de câteva sute de exemplare. Restul este „mass media online” de telefon.

Dacă pe vremuri era „omul și ștampila”, acum este „omul și redacția”! În cele mai bune cazuri, redacțiile online din presa locală sunt adunături de corespondenți de presă de București, care mai ciupesc din firimiturile scăpate de politicieni și administratorii publici: primării de orașe, comune, unde „presa” sună să mai cerșească o sută-două de lei!

Tristă și degradantă este imaginea presei din România, ajunsă să fie plătită la tarifarul impus de un gruvern inconștient că dărâmă absolut tot.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, CORONAVIRUS 2020, De departe ... România, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.