China va emite obligațiuni guvernamentale 140,57 miliarde USD

Cel de-al 13-lea Congres Național al Poporului (CNP), legislatura superioară a Chinei, și-a deschis a treia sesiune vineri dimineață la Sala Mare a Poporului din Beijing.

Cel mai important eveniment politic al Chinei din acest an a început, astăzi, la Marea Sală a Poporului din Beijing, situată în Piața Tian Anmen, acolo unde peste 2.900 de delegați din întreaga țară, alături de președintele Xi Jinping, premierul Li Keqiang (foto sus), membrii guvernului, membrii comitetului politic al Partidului Comunist Chinez, au adus un omagiu victimelor COVID-19.

Potrivit tradiției, în prima zi a Adunarii Naționale a Reprezentanților Poporului din China (ANRPC), premierul Li Keqiang (foto) a prezentat raport de lucru al guvernului pe anul 2019 și a schițat principalele teme de acțiune pentru anul în curs.

În cadrul raportului prezentat pe durata a peste 56 de minute, premierul a arătat că, în 2019, Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a crescut cu 6,1%, ajungând la 99,1 trilioane yuani. Tot în 2019, China a reușit să scadă numărul populației rurale aflată în sărăcie cu 11,09 milioane, locuitori.

China amână plata impozitelor IMM pe profit pentru 2021

Așa cum am anunțat deja, guvernul chinez nu va stabili o țintă de creștere economică pentru acest an, decizia fiind luată având în vedere că ecoonomia chineză se va confrunta cu o serie de factori de incertitudine în zona economică și comercială mondială, din cauza pandemiei COVID-19.

Ținte 2020

În plan intern, China a stabilit pentru 2020 o serie de ținte: crearea de peste nouă milioane de noi locuri de muncă în mediul urban, cu o rată a șomajului de aproximativ 6%; creșterea Indicele Prețurilor de Consum (IPC) cu aproximativ 3,5%; stabilizarea importurilor și exporturilor, menținerea echilibrului în balanța de plăți; creșterea veniturilor personale, în pas cu creșterea economică; eliminarea sărăciei în mediul rural.

La nivel fiscal, China va urmări o politică proactivă și de impact, raportul deficit-PIB fiind proiectat la peste 3,6%, cu o creștere a deficitului cu un trilion de yuani (aproximativ 140,57 miliarde USD) față de 2019.
Pentru menținerea controlului guvernamental asupra efectelor generate de epidemia COVID-19, China va emite obligațiuni guvernamentale cu aceeași valoare de un trilion de yuani (aproximativ 140,57 miliarde USD).

Controlul bugetar va urmări în 2020 asigurarea bunăstarea de bază a oamenilor, în timp ce investițiile, construcția de noi clădiri guvernamentale și cheltuielile bugetare generatoare de risipă vor fi strict interzise. Premierul Li Keqiang a arătat că la toate nivelurile „trebuie să se strângă cu adevărat cureaua”, guvernul central urmând să reducă cu peste 50% cheltuielile.

Prin aplicarea coordonată a politicilor fiscale, monetare și de investiții, China se va strădui să mențină securitatea locurilor de muncă existente, să lucreze pentru crearea de noi locuri de muncă și să ajute șomerii să găsească un loc de muncă.

China va continua deschiderea economică

Vorbind despre deschiderea economiei spre exterior, Li Keqiang a arătat că China va rămâne angajată în deschiderea mai larg a ușii către lume, acționând pentru menținerea stabilă a lanțurilor industriale și de aprovizionare, ca factor de stimul pentru reformă și dezvoltare.

Pentru a ajuta întreprinderile să obțină mai multe comenzi și să își păstreze angajații, guvernul de la Beijing va lua măsuri pentru creșterea liniilor de credit, pentru extinderea asigurărilor de credit la export, pentru reducerea costurilor de conformitate pentru importuri și exporturi, dar și pentru promovarea produselor interne destinate exportului.

În planul cooperărilor economice, China își propune să rămână pe direcția deschideri mai largi spre exterior, să păstreze stabile lanțurile industriale și de aprovizionare, care să fie factori catalizatori pentru reforma și dezvoltarea internă.

Pentru a ajuta companiile chineze să obțină cât mai multe comenzi și să își păstreze angajații, guvernul central va lua măsuri pentru creșterea liniilor de credit, pentru extinderea acoperirii asigurărilor de credite pentru export, pentru scăderea costurilor de conformitate la importuri și exporturi, și nu în ultimul rând va promova vânzarea în intern și a produselor destinate pentru export.
Acest fenomen se va realizat prin accelerarea comerțului electronic transfrontalier și îmbunătățirea capacității de transport internațional.

Premierul Li Keqiang a afirmat că „China își va scurta semnificativ lista negativă a investițiilor străine”, adăugând că va fi întocmită și o listă negativă pentru comerțul transfrontalier de servicii.

În relația cu principalii parteneri economici externi, China va coopera cu Statele Unite „pentru ajungerea la un acord economic și comercial”, va promova semnarea Parteneriatului Economic Integral Regional, dar și negocierile de liber schimb cu Japonia și Coreea de Sud, simultan cu toți partenerii implicați în inițiativa „O centură, un drum” (BRI).

Armata, suveranitatea și dezvoltarea națională

Forțele armate chineze vor avea ca principală datorie protejarea intereselor legate de suveranitare, securitate și dezvoltare ale țării, a declarat premierul Li Keqiang, în condițiile în care China a înregistrat progrese importante în consolidarea apărării naționale și a forțelor armate, forțe care „au asumat responsabilități dificile” în lupta împotriva pandemiei COVID-19.

Potrivit raportului de lucru al guvernului pe anul 2019, prezentat astăzi în cadrul ședinței de deschidere a celei de-a treia sesiuni a celui de-al 13-lea Congres al Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China (ANRPC), este necesară „îmbunătățirea loialității politice a forțelor armate, consolidarea armatei prin reformă, știință și dotare tehnologică, prin instruirea și coordonarea în conformitate cu legea”.

O preocupare centrală a guvernului va viza îmbunătățirea sistemului de mobilizare a apărării naționale și de asigurare a unității armată – guvern, dar și între militari și civili.

În 2020, China va crește bugetul de apărare cu 6,6%, cea mai mică rată de creștere din ultimii ani.

Pe fondul apărării interne, China va continua să promoveze cu fermitate principiul „O țară, două sisteme” în regiunile administrative speciale Hong Kong și Macao, cu un grad ridicat de autonomie pentru ambele regiuni, și va avea o atitudine de respingere față de orice formă de activitate separatistă care urmărește „independența Taiwanului”.

Beijingul va îmbunătăți acordurile instituționale, politicile și măsurile administrative și economice pentru pentru încurajarea schimburilor între cele două maluri are Strâmtorii Taiwan, însă în cadrul procesului amplu de reunificare a Chinei.
Raportul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2020, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la China va emite obligațiuni guvernamentale 140,57 miliarde USD

  1. Pingback: CHINA – 70% din fondurile guvernamentale vor fi utilizate pentru susținerea veniturilor! | Octavpelin's Weblog

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.