China amână plata impozitelor IMM pe profit pentru 2021

China nu și-a stabilit un obiectiv de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) pentru 2020, ca urmare a efectelor generate de „pandemia devastatoare COVID-19”, a anunțat astăzi premierul Li Keqiang, în deschiderea celei de-a treia sesiuni a celui de-al 13-lea Congres Național al Poporului. Potrivit premierului chinez, cea de-a doua cea mai mare economie a lumii se confruntă cu „factori dificili” și cu „incertitudini” din cauza noului coronavirus, fenomen care a redus brusc cererea globală și a diminuat activitățile economice.

Pe plan fiscal, raportul deficit – PIB în 2020 este proiectat la peste 3,6%, cu o creștere a deficitului de un trilion de yuani (140,6 miliarde USD) față de anul 2019. Totodată, impozitele și taxele vor fi diminuate, pentru a ajuta sectorul corporatist, simultan cu reducerea cotelor de TVA și ponderea asigurărilor de bază pentru limita de vârstă ale angajaților, plătite de angajatori.
Mai mult, plata impozitelor pe profit de către microîntreprinderi, întreprinderile mici și persoane fizice cu activități independente, va fi amânată pentru 2021.

„Nu ne-am stabilit o țintă specifică pentru creșterea economică în acest an. Acest lucru se datorează faptului că țara noastră se va confrunta cu unii factori dificil de prevăzut în dezvoltarea sa, din cauza marilor incertitudini care privesc pandemia COVID-19 și mediul economic și comercial mondial”, a arătat Li Keqiang, subliniind că principala țintă a guvernului și țării în 2020 va fi „asigurarea stabilității pe cele șase fronturi și securitatea în cele șase zone”.

„Asigurarea stabilității pe cele șase fronturi” vizează stabilizarea ocupării forței de muncă, a finanțelor, comerțului exterior, investițiilor externe, și investițiilor atrase, în timp ce politica de „securitate în cele șase domenii” privește protejarea ocupării forței de muncă, a mijloacelor de trai ale oamenilor, dezvoltarea entităților de pe piață, securitatea alimentară și energetică, funcționarea stabilă a lanțurilor industriale și de aprovizionare, și buna funcționare a societății.

Potrivit premierului Li, numai prin aplicarea acestor politici China va putea menține stabile fundamentele economiei.

Pe acest fond, China va urmări o politică monetară prudentă, dar într-un mod mai flexibil și adecvat, „folosind o varietate de instrumente, cum ar fi reducerea ratei de rezervă, reducerea ratelor dobânzii și împrumuturilor, pentru a permite asigurarea masei monetare și finanțarea agregată.

În 2020, China proiectează să creeze peste nouă milioane de noi locuri de muncă în mediul urban, unde să mențină rata șomajului în jurul a 6%, să mențină nivelul inflației consumatorilor la aproximativ 3,5%.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2020, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la China amână plata impozitelor IMM pe profit pentru 2021

  1. Cosma Romulus spune:

    Foarte interesant. China condusă de Partidul Comunist știe ce măsuri să adopte pentru cetățeni si pentru economie. Europa se bâlbăie, SUA bravează fără rost iar Romania e debusolată.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.