Eradicarea sărăciei – ULTIMUL ZID (IX)

Conform politicilor chineze, reducerea sărăciei este cea mai bună dovadă şi probă în protejarea şi asigurarea drepturilor omului. În cei 40 de ani de reformă şi deschidere China a ridicat aproape 800 de milioane de oameni din stadiul de sărăcie, a construit cele mai mari sisteme de educație, îngrijire medicală și securitate socială din lume. Ca urmare, în martie 2019, peste 120 de țări au recunoscut realizările economice și sociale ale Chinei, precum și eficacitatea măsurilor sale de protecție a drepturilor omului, în cadrul Consiliului pentru drepturile omului din cadrul ONU. Ambițiile Chinei vizează eradicarea sărăciei în 2020, după ce numai în 2018 numărul celor care au fost ajutați să iasă din paupertate a fost de peste 13,86 milioane.

După 70 de ani de dezvoltare la nivel naţional, cei 1,38 de miliarde de chinezi au depăşit problemele legate de hrană şi îmbrăcăminte, preocupările vizând ocuparea forţei de muncă şi gestionarea administrativă pe un fond accelerat de transformare economică şi urbană. În cadrul unui mesaj prezentat în Decembrie 2017, Carolina Sanchez, director principal pentru probleme care privesc sărăcia și echitatea din cadrul Băncii Mondiale, sublinia rolul Chinei în reducerea sărăciei la nivel mondial și în viitorul dezvoltării. Sanchez arăta că, din anul 1990, aproape 1,1 miliarde de oameni au ieșit din sărăcia extremă. Cea mai mare rată a fost înregistrată în perioada 2012–2013, când aproape 100 de milioane de oameni au ieșit din sărăcia extremă, adică au depășit nivelul de 1,9 USD alocați zilnic pentru subzistență.

Acest interval de un an este echivalentul cu ieșirea din sărăcie a 25.000 de oameni pe zi sau 200 de persoane pe minut, efort pentru care principalul merit îl are Asia, în special China.

Începând cu 1980, numai în China, aproape 800 de milioane de oameni au scăpat de sărăcie, iar dacă în 1990 estul Asiei înregistra jumătate dintre cei mai săraci oameni ai lumii, în 2017 doar 9% din săracii aflați în situația extremă se mai găsesc în regiune.

La finalul anului 2017, la nivel mondial erau aproape 800 de milioane de oameni în sărăcie extremă, din total doar 25 de milioane trăind în China. Am arătat deja că, după un singur an, 2018, numărul acestora a fost redus cu 13,86 milioane, cu ambiția de a eradica sărăcia până la finalul lui 2020.

Soluțiile aplicate de China în procesul de eradicare a sărăciei, cu precădere în mediul rural, au urmărit măsuri administrative și economice, creșterea fiind importantă, dar trebuind să fie inclusivă. O astfel de soluție aplicată de autoritățile chineze în colaborare cu marile companii a fost „Programul rural Taobao”, care susținea și stimula dezvoltarea la nivel local a comerțului electronic și comerțului cu amănuntul online. Odată acomodați cu sistemul, până și locuitorii din zonele rurale îndepărtate au dezvoltat foarte rapid afaceri. Odată cu ele s‑au dezvoltat nu doar producția și vânzarea, ci un întreg lanț economic, pornind de la ambalaje și promovare şi ajungând la transport şi curierat de mare viteză.

Analizele economice au concluzionat că dezvoltarea internetului în mediul rural poate stimula comerțul electronic care, la rândul său, bine administrat, poate contribui la reducerea sărăciei și apariţia prosperității.

Abordarea poate să fie potrivită pentru China, având în vedere coordonatele sociale şi politice, alinierea şi capacitatea de intervenţie a statului pe piaţă. Chiar şi aşa, „Programul rural Taobao” poate oferi o serie de experiențe și soluții, rezultatele fiind unele ușor de cuantificat și înțeles. În primul rând, comunitățile rurale au reușit să spargă granițele administrative pentru promovarea şi desfacerea produselor, internetul făcând saltul de la piaţa limitată a comunităţii locale şi vecinătăţilor la întreaga piaţă chineză şi nu numai. Apoi, odată cu apariţia cererii pentru produse şi servicii, a apărut capacitatea de a trage investiţii şi de a dezvolta afacerile familiale sau ale comunităţii. Nu în ultimul rând, a apărut nevoia în creştere a mâinii de lucru, angajarea fiind cea mai sigură cale în procesul de eliminare a sărăciei.

Una dintre concluziile importante ale „Programului rural Taobao” a fost aceea că progresul nu este doar responsabilitatea guvernanţilor şi autorităţilor locale. Sectorul privat, oamenii și organizaţiile locale au un rol important în găsirea de soluții și în stimularea acțiunilor privind reducerea sărăciei.

Dacă în urmă cu 40 de ani China era o economie săracă, în mare parte agricolă, astăzi are una dintre cele mai mari economii mondiale, capabilă să mențină echilibrul economic și politic global. Tot mai mulți cercetători și analiști de politică și diplomație sunt convinși că planurile și ambițiile Chinei nu sunt încă dezvăluite și cunoscute pe deplin în perspectiva secolului XXI.

* Din „China de azi” (Partea II), apărut în volumul „După 70 de ani – ULTIMUL ZID”, Dan Tomozei, Editura Corint, București 2020

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Cărţile mele, China, Descoperind China, Din arhive, Înţelege China, Români în China, România, România - China, ROMANIA-CHINA 70. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.