RADR 2020 … și MAE citește prompterul!

La câte probleme are în lista scurtă Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București, faptul că ministrul în funcție a ajuns să își prezinte mesajul plimbând ochii de la prompter la camera de filmare nu face decât să contureze, în tușă groasă, politica externă a României dominată de ridicol, dar condusă cu grația elefantului de însuși președintele Klaus Iohannis.

De la imaginea juristului de anvergură care a făcut valuri în cazul „Insula Șerpilor”, ministrul Bogdan Aurescu a ajuns doar spuma unui ridicol și nepregătit cititor de prompter (vezi AICI). Domnia sa este însuși ministrul român de Externe. Un ministru care, la fel ca idolul său, Iohannis, are totul înregistrat, reluat, tăiat și montat video, înainte să … vorbească public!

Ce tip de prompteriști are astăzi MAE am mai arătat, motiv pentru care acum voi sublinia doar că pandemia COVID-19 a fost tema principală care a ocupat spațiul mesajelor prezentate de oficialii români: Președinte, ministru de Externe, președinte-interimar Senatul României!

Dacă nu ar fi fost pandemia și joaca online, probabil că MAE nu ar fi avut ce comunica, președintele ce lăuda, iar Senatul ce lua la mișto, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române (RADR) 2020 care a început, astăzi, și care se va încheia pe 9 Septembrie, ediție care în mod firesc se derulează pe Internet.

Potrivit mesajelor oficiale transmise participanților la RADR, România insistă să vadă și să funcționeze la nivel de politică externă doar pe axa SUA-UE-NATO, direcție dovedit falimentară nu doar geostrategic, ci mai ales economic.

Redundant, președintele Iohannis a reamintir că „diplomația română a continuat, la toate nivelurile, să promoveze interesele naționale în conformitate cu prioritățile strategice ale politicii externe a României – care, în ciuda evoluțiilor amintite ale relațiilor internaționale, rămân aceleași„. (vezi AICI)

În traducere scurtă: România rămâne aceeași țară fără personalitate, demnitate, orgolii și viziune proprie!

Dar, ce s-ar face neputincioasa opoziție PSD dacă nu ar căuta poante și glume proaste legate de mesajele #Rezist?, pentru a strica ceea ce este, altfel, cel mai bun și aplicat dintre mesajele oficialilor de prim rang?

Cred că misiunea dumneavoastră este să transformați dorința și strigătul de ieri și de azi al multora dintre români „Vreau o țară ca afară!”, într-o Românie mai bună„, spune Robert Cazanciuc, Președinte interimar al Senatului României. Un pesedist la fel de hotărât cum este și liderul PSD. Altfel cum să pregătești (!?) un text în care să spui: „Mesajul meu se încheie aici, aștept să ne revedem sănătoși!„, apoi să continui: „Mai am ceva de adăugat …„, vreme de câteva fraze. (Vezi AICI)

Da! Așa gândește și funcționează PSD și opoziția în general. Începe timid și termină parțial, spune fără să zică … !

În fața acestor mesaje, ca observator critic al diplomației române, nu îmi rămâne decât să sper că partea nevăzură a celor trei zile de discuții vor fi, dacă nu mai realiste, măcar mai aplicate pe PROBLEMELE GRAVE care afectează nu doar viața românilor aflați departe de țară, ci mai ales activitatea diplomatică și imaginea României lăsată pe mâna unor angajați MAE lipsiți de moralitate, pregătire, demnitate și nivel!

În mod firesc, generalizarea poate să fie considerată haotică, pentru că în mod cert nimic din cele transmise astăzi nu lasă să se înțeleagă că diplomația românească nu funcționează altfel decât excepțional!

Și totuși … câtă vreme ministrul de Externe sfidează legile, purtând mănuși asortate la trabuc, orice este permis. Pentru că despre încredere este tot mai greu să discutăm.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Din arhive, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.