CHINA – PIB în creștere cu 4,9% în T3

Procesul de redresare economică a intrat în accelerare în China în trimestrul trei (T3) din 2020, Produsul Intern Brut înregistrând o creștere de 4,9%, comparativ cu anul 2019. Principalul factor de stimul este asigurat de investiții și exporturi. (Sursa: CGTN)

Datele oficiale prezentate, astăzi, de Biroul Național de Statistică din China, arată că nivelul de creștere din T3 este superior celui din T2 (3,2%), după o contracție de – 6,8% în  T1 2020. Deși ajunsă la nivelul de 4,9%, creșterea este sub prognozele medii de 5,2-5,3%.

„Creșterea PIB în T3 a accelerat, determinată de investițiile în infrastructură și imobiliare, precum și de o performanță deosebită a exporturilor”, a declarat Wang Dan, economist-șef la Hang Seng Bank China.

În primele trei trimestre din 2020, valoarea adăugată a întreprinderi industriale majore din China a crescut cu 1,2% față de 2019. De asemenea, producția industrială a crescut cu 6,9% în Septembrie, cu 1,3% mai mult față de creșterea din August.

Pe de altă parte, rata șomajului urban înregistrată în luna Septembrie a fost de 5,4%, în perioada Ianuarie-August în China fiind create 7,81 milioane de locuri de muncă în urban. Ținta Chinei pentru 2020 este de nouă milioane de noi locuri de muncă în mediul urban.

Prognozele arată că PIB-ul Chinei pe întreg anul 2020 va crește cu 2,3%, ușor peste previziunea revizuită a Fondului Monetar Internațional (FMI), de 1,9%. Potrivit FMI, China va fi singura mare economie care se va extinde în acest an, în condițiile unei contracții globale prognozate la 4,4%.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Descoperind China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la CHINA – PIB în creștere cu 4,9% în T3

  1. AdrianBucur spune:

    Au stiut sa faca Carantina.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.