China cere administrației Biden să înlocuiască „forțele malefice” cu „îngerul bunăvoinței”!

China a transmis un mesaj de felicitare noului președinte al SUA, Joe Biden, imediat după preluarea mandatului, mesaj în care, potrivit Ministerului chinez de Externe, s-a solicitat revigorarea relațiilor bilaterale. Purtătorul de cuvânt Hua Chunying a exprimat dorința părții chineze privind îmbunătățirea legăturilor. Potrivit acesteia, „îngerul bunăvoinței” celor două țări va învinge, în cele din urmă, „forțele malefice”. (Surse: CGTN, China Daily, Xinhua, CRI)

„China și SUA merită un viitor mai bun, după vremuri dificile și neobișnuite”, a subliniat Hua Chunying, arătând că legăturile bilaterale au fost afectate, în ultimii patru ani, de o serie de politicieni care au susținut o alianță anti-China. Se așteaptă ca administrația Biden să trateze cu o mai mare atenție responsabilitățile internaționale și, alături de China, să aducă mai multe contribuții lumii.

Potrivit ministrului chinez de Externe, Consilierul de Stat Wang Yi, Beijingul solicită administrației Biden reconstruirea cadrului strategic China-SUA, pe baze sănătoase. Potrivit acestuia, China și Statele Unite ar trebui să reflecteze și să învețe din lecțiile ultimilor ani, pentru a reconstrui și dezvolta solid și constant relația Chinei-SUA.

„China este gata să deschidă dialogul cu SUA pe picior de egalitate, la toate nivelurile și în toate domeniile”, a subliniat Wang Yi, arătând că dialogul și comunicarea constante sunt modalități eficiente pentru a înțelege corect intențiile strategice reciproce.
Încrederea reciprocă este condiția prealabilă pentru dezvoltarea solidă și stabilă a relațiilor bilaterale, SUA trebuind să își corecteze percepția strategică asupra Chinei, să nu o vadă China ca pe o amenințare, iar dezvoltarea Chinei să o privească cu atitudine pozitivă și constructivă.

În opinia ministrului chinez, reluarea cooperării China-SUA ar trebui să vizez lupta comună împotriva pandemiei, consolidarea comunicării în problemele majore, cum ar fi economia globală, schimbările climatice, combaterea terorismului și problemele cibernetice.

Făcând o retrospectivă a relației bilaterale, Wang a susținut că, în 2020, China-SUA au atins punctul cel mai critic de la stabilirea legăturilor diplomatice, datorită forțelor anti-Chineze care au calomniat și demonizat China, care au impus sancțiuni nerezonabile asupra Chinei, ca urmare a prejudecăților politice și a interesului propriu.

„Acțiunile retrogresive ale acestor oameni ar trebui să se încheie acum”, cerut Wang Yi, care a adăugat că China își va apara drepturile legitime proprii și interesele comune pe termen lung ale altor țări, adăugând că unilateralismul SUA a devenit cel mai distructiv factor în actualul sistem internațional.

Complexitatea relației China-SUA a depășit contextul bilateral, fiind o luptă între multilateralism și unilateralism, între progres și regres, între justiție și o putere agresivă.

Pentru a sublinia separarea definitivă de administrația Trump, autoritățile de la Beijing au decis impunerea de sancțiuni pentru 28 de americani, între care și fostul Secretar de stat Mike Pompeo, fostul Consilier comercial de la Casa Albă, Peter Navarro.

Ministerul chinez de Externe, prin purtătorul de cuvânt Hua Chunying, a motivat decizia prin faptul că „în ultimii patru ani, administrația Trump, în special Pompeo, a îngropat prea multe mine în relațiile SUA-China, mine care trebuie eliminate. Aceștia au ars prea multe poduri care trebuie reconstruite și au distrus prea multe drumuri care trebuie reparate„.

O serie de politicieni americani anti-China au planificat și au făcut o mulțime de acțiuni nebunești care au interferat grav în afacerile interne ale Chinei, au subminat interesele Chinei, au rănit sentimentele poporului chinez și au afectat relațiile dintre China și SUA. China a subliniat de mai multe ori că acești politicieni anti-chinezi vor plăti pentru actele nebunești” – Hua Chunying.

Cei 28 de americani, între care se regăsesc fostul Secretar pentru sănătate și servicii umane, Alex Azar, fostul Consilier pentru securitate națională, Robert O’Brien, fostul Ambasador al SUA la Organizația Națiunilor Unite, Kelly Craft, fostul Consilier adjunct pentru Securitate națională, Matthew Pottinger, fostul Consilier pentru Securitate națională, John Bolton, și fostul strateg șef de la Casa Albă, Steve Bannon, au interdicție să intre pe teritoriul Chinei, inclusiv în Hong Kong, Macao și Taiwan. Mai mult, nu vor putea derula afaceri și contacte cu persoane din China.

Pe de altă parte, Beijingul a salutat primele decizii ale administrației Biden, privind revenirea SUA în cadrul Acordului Climatic de la Paris și în Organizația Mondială a Sănătății.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la China cere administrației Biden să înlocuiască „forțele malefice” cu „îngerul bunăvoinței”!

 1. Doina Munteanu Pothoven spune:

  Faptul ca autoritățile de la Beijing au decis impunerea de sancțiuni pentru 28 de americani, este un act de razbunare. Este identic acelui act impotriva lui Dragnea, dat de autoritatile americane, de interdicție să intre pe teritoriul SUA, inclusiv pt. copiii lui Dragnea.
  Ambele acte de razbunare au fost date impotriva unora, a caror politica din propria lor tara, nu era pe placul altora (din alta tara).
  Din partea chinezilor ma mira, avand in vedere un bun proverb de-al lor:
  „Apa nu stă pe munţi, nici răzbunarea într-o inimă mare”.
  Corespunde cu proverbul romanesc: „Răzbunarea e arma prostului.”
  Un proverb de mare intelepciune chinezeasca: ” „Înainte să pornești pe calea răzbunării, sapă două morminte.” Confucius.

  • Dan Tomozei spune:

   Sunteți nu doar pripită în afirmații, dar și lipsită de informarea necesară unui om care se lansează în judecăți de valoare.
   China, prin lista celor 28, nu a făcut decât să răspundă unei decizii similare adoptate de SUA. Cautați informații pentru că sunt publice, la îndemâna oricui este interesat să vadă și să înțeleagă întreaga realitate!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.