COVID-19 | Raportul OMS trebuie extins la focarele globale

Raportul prezentat, ieri, de experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) vine să confirme nedumeririle legate de focarul de la Wuhan (China), fără să contureze o concluzie clară cu privire la originea sau sursa noului coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19), care a evoluat pâna la nivelul pandemiei.

Fără îndoială, experții OMS au acționat și acționează sub o presiune politică, deloc firească, impusă de SUA și de o serie se parteneri occidentali, motiv pentru care inclusiv exprimările experților, pe lângă documentul oficial, pot fi interpretate în diferite chei, în funcție de pasiuni sau obsesii.

Singurele certitudini oferite de raportul OMS sunt legate de faptul că acesta subliniază starea de incertitudine, mai mult decăt să o înlăture. Vezi AICI

Apoi, pentru toți cei care reușesc să stea departe de prejudecăți și pasiuni politice, este evident că „Raportul Wuhan” nu poate fi complet fără o abordare globală și punere în tabloul general al tuturor focarelor Covid-19 și laboratoarelor de virusologie cu putențial de a fi suspectate.
Aceasta pentru că, deja, este demonstrat că focarele din Europa și țările americane NU au avut legătură cu epidemia înregistrată la Wuhan.

Cercetările științifice derulate în 2020 și 2021 arată că noul coronavirus Covid-19 a fost identificat în diferite țări, în eșantioane prelevate cu mult înaintea evenimentelor de la Wuhan. Vorbim de țări din Europa și continentele americane, lipsite de contact fizic uman sau material cu focarul Wuhan.

Iată argumente pentru care politizarea pandemiei Covid-19 nu doar că nu este normală, dar presiunile generate de o serie de țări occidentale, având ca lider SUA sub administrația Trump, nu au făcut decât să blocheze și să amâne aflarea adevărului.

Am consemnat, la începutul acestui an, că Organizația Mondială a Sănătății și institutele naționale de sănătate din mai multe țări au prezentat argumente științifice potrivit cărora noul coronavirus SARS-CoV-2/Covid-19 a fost prezent în diverse zone de pe glob, cu mult timp înainte de a fi raportat de autoritățile din China.

Studiile demonstrează prezența Covid-19 în: Spania (Martie 2019), Italia (Septembrie/Noiembrie 2019), Brazilia (Noiembrie 2019), SUA și Franța (Decembrie 2019), cu până la nouă luni înaintea declarării epidemiei la Wuhan, în China. Vezi articolul și trimiterile la cercetările științifice AICI

Sunt studii și cercetări efectuate de: Universitatea din Barcelona, Institutul Național al Cancerului (INT) din Milano (Italia), Universitatea Federală Santa Catarina – UFSC (Brazilia), Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) – agenție federală a Departamentului de Sănătate Publică din Statele Unite ale Americii, Departamentul de Medicină al UCLA (SUA), Spitalul Avicenne Paris (Franța).

Distribuția globală, diversitatea politică specifică fiecărei țări evidențiate, dar mai ales datele la care a fost depistat noul coronavirus, elimină orice posibilitate de a plasa China în poziția de responsabil global.

Se cunoaște, în plan intern, autoritățile chineze au pus sub control epidemia Covid-19, iar responsabilii administrativi, medicali și politici găsiți vinovați au plătit și plătesc pentru erorile de abordare și decizie.

Trebuie observat că, de partea cealaltă, în țările occidentale, dincolo de o bâlbâială generalizată și de succesiunea valurilor epidemice, nimeni nu este responsabil, nimeni nu plătește pentru erorile decizionale și politice, cu grave efecte în zona socială, educațională și economică.
Aceasta cu atât mai mult cu cât deja este demonstrat că Occidentul a transformat tragedia pandemică în motivații pentru accentuarea prejudecăților politice și nu mai puțin pentru derularea unor afaceri de nivelul zecilor de miliarde USD, pornind de la banalele măști medicale, la mult disputatul vaccin anti-Covid-19. Sunt afaceri cu un puternic iz politic!

Din nou, China se află cu un pas înainte, specula, abuzurile și incidentele înregistrate pe marginea epidemiei interne Covid-19, fiind sancționale și contorizate în peste 7.000 de arestări și chiar o condamnare la moarte! Vezi AICI

Câtă vreme există o uriașă neclaritate privind originea și sursa noului coronavirus, temă pe care acuzațiile au fost lansate din toate părțile, nevoia clarității și imaginii de ansamblu cu care se exprimă Organizația Mondială a Sănătății sunt cu atât mai stringente. Pornind de la eliminarea bâlbîielilor în ceea ce privește sfaturile medicale, până la încadrarea corectă și riguroasă a faptelor, pentru că orice aluzie și afirmații echivoce nu fac decât să alimenteze suspiciunea generalizată și disputele politice.

Pe acest fond, autoritățile chineze au lansat, astăzi, un apel adresat tuturor părților pentru a respecta opiniile și concluziile raportului prezentat de OMS. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a subliniat că documentului arată că „este extrem de puțin probabil ca virusul să fie scăpat din cadrul Institutului de Virologie din Wuhan”. (CGTN)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.