China și Rusia dezvoltă proiecte nucleare de 3,1 miliarde USD

China și Rusia vor dezvolta un proiect destinat energiei nucleare în valoare de 20 de miliarde yuani (3,1 miliarde USD), în cadrul eforturilor comune de recuperare economică, pe fondul recesiunii globale generate de pandemia COVID-19. În cadrul unei reuniuni derulate în system video-conferință, prezidată de președinții Xi Jinping și Vladimir Putin, a fost semnat acordul de cooperare energetică nucleară, cel mai mare proiect bilateral în domeniu.

Cooperarea în domeniul energiei nucleare a fost o prioritate comună, astfel că, în luna Iunie 2018, China National Nuclear Corp și Russia State Atomic Energy Corporation au decis să construiască unitățile 7 și 8 din cadrul Centralei nucleare Tianwan din Lianyungang, provincia chinză Jiangsu, și unitățile 3 și 4 din cadrul Centralei nucleară Huludao din provincia chineză Liaoning.

Unitățile 1-3 ale centralei nucleare Tianwan din Lianyungang, provincia chineză Jiangsu

Semnarea acordului de colaborare deschide seria de evenimente dedicate aniversării celor 20 de ani de la semnarea Tratatului de bună vecinătate și cooperare amicală China-Rusia.

Prin construcția celor patru unități energetice, China și Rusia vor să sublinieze buna cooperare bilaterală în domeniile producției de ultimă generație și inovației științifice și tehnologice, cu scopul îmbunătățirii cooperărilor pragmatice în diverse domenii.

Nivelul schimburilor bilaterale China – Rusia a ajuns, în 2020, la peste 107,8 miliarde USD, fiind al treilea an consecutiv în care a fost depășit pragul de 100 de miliarde USD.

În cadrul discuțiilor, liderii Chinei și Rusiei au convenit să consolideze parteneriatul și coordonarea strategică regională și globală.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.