China cere UE să nu caute confruntarea intervinind în afacerile din Taiwan!

China condamnă un raport adoptat de Parlamentul European (PE) în care se solicită ridicarea nivelului relațiilor politice ale Uniunii Europene cu autoritățile din Taiwan, Ministerul chinez de Externe cerând Uniunii Europene să nu caute provocarea și confruntarea.

În raportul adoptat de PE sunt lansate o serie de atacuri și acuzații la adresa Chinei, între care „agresivitatea militară continuă și activitățile la limita legalității, precum și alte forme de provocare cum ar fi spionajul, atacurile informatice și vânătoarea de talente ale Chinei”, dar și faptul că „președintele chinez Xi Jinping s-a angajat să continue ‘reunificarea’ cu Taiwanul prin mijloace pretins pașnice”. Pentru toate cele prezentate în raport, PE recomandă Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și Comisiei Europene „să colaboreze îndeaproape cu statele membre pentru a contribui la intensificarea relațiilor politice dintre UE și Taiwan și pentru a urmări un parteneriat larg și mai amplu, respectând orientările politicii ‘o singură Chină'”.

În replică, purtătorul de cuvând al MAE chinez, Wang Wenbin, a subliniat existența unei singure Chine, insula Taiwan fiind o parte inalienabilă a teritoriului Chinei. „Principiul unei singure Chine este o normă universal recunoscută a relațiilor internaționale și a consensului comunității internaționale”, a arătat Wang subliniind că acest consens este totodată „fundamentul politic al relațiilor China-UE”.

China consideră că adoptarea de către Parlamentul European a raportului menționat încalcă grav normele de bază care guvernează relațiile internaționale, principiul unei singure Chine și angajamentul UE în problema Taiwanului, având „o natură ticăloasă și un impact flagrant”.

MAE Chinez a transmis„Parlamentul European ar trebui să înceteze imediat retorica și comportamentul care subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, să nu mai caute provocarea și confruntarea”. Mai mult, Wang Wenbin a transmis oficialilor UE să „nu subestimeze determinarea, voința și capacitatea poporului chinez de a-și apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială”.

În ciuda obiecțiilor repetate din partea Chinei, Parlamentul European a votat, joi, raportul intitulat „Relații politice și cooperare UE-Taiwan”. În primul document acest fel se solicită aprofundarea relațiilor cu autoritățile din Taiwan, demararea unui acord de investiții cu insula și să schimbe denumirea Biroului economic și comercial european din Taiwan în
„Biroul Uniunii Europene din Taiwan”, pentru a reflecta amploarea legăturilor.

Ca reacție la raportul PE, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru Afacerile din Taiwan al Consiliului de Stat al Chinei, Ma Xiaoguang, a declarat că acțiunea Parlamentului European a trimis un semnal greșit forțelor „pro independența Taiwanului” și a cerut UE să trateze cu prudență problema Taiwanului.

Potrivit reacțiilor de la Beijing, adoptarea raportului este „o mișcare periculoasă” care va afecta încrederea politică dintre China și UE, precum și fundamentul schimburilor bilaterale, în condițiile în care problema Taiwanului vizează interesele de bază ale Chinei, fiind o afacere internă a Chinei în care nu sunt acceptate interferențe externe.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.