China înțelege preocupările legitime de securitate ale Rusiei!

Remarcând că există un context istoric complex și special în problema ucraineană, China înțelege preocupările legitime de securitate ale Federației Ruse, a declarat astăzi Consilierul de stat – ministrul chinez de Externe, Wang Yi, în cadrul unui dialog telefonic avut cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Wang a reiterat, de asemenea, că China a respectat întotdeauna suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor, cerând tuturor părților să abandoneze complet mentalitatea Războiului Rece și să depună eforturi pentru un mecanism de securitate european echilibrat, eficient și durabil prin dialog și negociere.

La rândul său, ministrul Serghei Lavrov a prezentat evoluția situației din Ucraina și poziția Rusiei, arătând că SUA și NATO au renunțat la angajamentele asumate, au continuat să se extindă spre Est, au refuzat să pună în aplicare Acordul Minsk 2 și au încălcat Rezoluția 2202 (2015) a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Totodată, Lavrov a subliniat că Rusia a fost nevoită să adopte măsurile necesare pentru a-și proteja drepturile și interesele.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a declarat astăzi, că autoritățile chineze monitorizează îndeaproape evoluțiile din Ucraina și solicită tuturor părților să dea dovadă de reținere, pentru a evita escaladarea în continuare a tensiunilor.

Hua Chunying a subliniat că autoritățile de la Beijing nu vor furniza Rusiei echipament militar, pentru că abordarea Chinei este fundamental diferită de cea a Statelor Unite, care au oferit Ucrainei o mare cantitate de facilități și echipamente militare, iar pe de altă parte, Rusia nu are nevoie de partea chineză sau de sprijinul militar al altor țări.

Oficialul a mai arătat că relațiile dintre China și Rusia se bazează pe principiul nealinierii, neconfruntării și fără ca vreo terță parte să fie vizată.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la China înțelege preocupările legitime de securitate ale Rusiei!

  1. Dan Ilcus spune:

    Hm. Poate mie mi-a scapat undeva, dar zi si mie unde, in ce acord/tratat/rezolutie „SUA și NATO” si-au luat angajamentul sa nu primeasca si alte state in NATO? N-am preluat expresiile de propaganda sovietica jegoasa cum „extinderea NATO”. NATO nu se extinde Danutule ci PRIMESTE pe cei care DORESC sa se alature (rpin votul parlamentului si referendum). Rusia se „extinde” … cu tancul, dar sa nu intram in amanunte. Eu cunosc BINE actele fundamentale si sa mor daca am gasit vo aluzie: Paris, Helsinky, Minsk 1-2 etc. Ce da marunt din buze Lavrov este apa de ploaie. Proba? Daca poti produce aceasta proba nu pot decat sa-ti raman dator. Nu traba sa-mi dai citate, Numa zi cum ii zice la document ca ma descurc. Altfel … Totusi speranta moare ultima.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.