Rusia și Ucraina au agreat stabilirea unor coridoare umanitare, nu și încetarea focului!

Delegațiile Rusiei și Ucrainei nu au reușit să ajungă la un acord privind încetarea focului sau încheierea operațiunii speciale a forțelor militare ruse, însă au ajuns la un acord privind suportul umanitar pentru civili. În urma celei de a doua discuții, liderul delegației ruse, Vladimir Medinsky, a declarat că părțile au negociat formarea de coridoare umanitare pentru ieșirea civililor ucraineni din orașe.

De partea cealaltă, Mykhailo Podoliak, consilier al șefului Biroului Președintelui Ucrainei, a declarant că nu au fost obținute rezultatele așteptate în discuțiile cu delegația rusă. (Surse: Sputniknews/Ukrinform)

“Am reușit să găsim înțelegere reciprocă pentru unele probleme abordate, dar principala problemă care a fost rezolvată astăzi este salvarea oamenilor, a civililor aflați în zonele în care se înregistrează ciocniri militare”, a declarat Medinsky.

Detaliile urmează să fie negociate de reprezentanții celor două armate.

Pe de altă parte, discuțiile au vizat și posibilitatea unui accord de încetare temporară a focului, pentru regiunile din jurul coridoarelor umanitare, care vor fi folosite pentru evacuarea civililor și pentru trimiterea de medicamente și alimente în zonele cele mai afectate de lupte.

Medinsky a mai declarat că în cadrul întâlnirii au mai fost discutate aspecte militare, internaționale și umanitare, precum și modalități de soluționare a conflictului pe cale politică, însă părțile nu au reușit să ajungă la niciun acord în afara coridoarelor umanitare.

În aceste condiții, s-a convenit stabilirea unei a treia runde de discuții, fără a fi avansată o dată.

De partea cealaltă, Mykhailo Podoliak, consilier al șefului Biroului Președintelui Ucrainei, a declarat că nu au fost obținute rezultatele așteptate în discuțiile cu delegația rusă.

Podoliak a arătat că au fost discutate în detaliu aspectul umanitar cu posibilitatea de evacuare, deoarece în multe orașe există o “situație dramatică” precum furnizarea de alimente și medicamente.

Referindu-se la decizia oficială, Podoliak a clarificat că părțile au convenit să asigure în comun coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, precum și pentru livrarea de medicamente și alimente în zonele cu cele mai dure lupte, cu posibilitatea de a asigura o încetare temporară a focului.

“Adică, poate exista o încetare a focului, nu peste tot, ci doar în acele locuri în care vor exista coridoare umanitare, pe perioada evacuării. În acest scop, se vor organiza, în viitorul apropiat, canale speciale de comunicații și interacțiuni, proceduri logistice corespunzătoare”, a explicat Podoliak.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Rusia și Ucraina au agreat stabilirea unor coridoare umanitare, nu și încetarea focului!

  1. Dacă partea ucraineană a spus că nu a obținut rezultatele pe care le așteptase de la negocieri, înseamnă că Federația Rusă a evidențiat ilegitimitatea regimului actual de la Kiev (caracter nelegitim specific și celorlalte anterioare acestuia, deși gurile rele spun că Putin nu l-a lăsat de izbeliște nici pe Poroșenko, deoarece i-ar fi oferit cazare și masă la Rostov-pe-Don, ca și Iuliei Timoșenko, de altfel) și că singurele condiții care vor mai fi discutate într-o posibilă viitoare rundă de negocieri vor fi cele ale capitulării.
    Mai sper doar ca rușii să nu fie canarii în mina de cărbune în ceea ce privește coridoarele umanitare, fiindcă la Mariupol două coridoare umanitare au fost organizate de armata rusă și de miliția populară a RPD (Republica Populară Donețk) pentru a permite populației civile să fugă din oraș înainte de începerea luptei. Civilii care au intenționat să plece au fost împiedicați de către soldații ucraineni să folosească aceste coridoare.
    Bătălia de la Mariupol promite a fi foarte „murdară” atât militar, cât și media. Ministerul rus al Apărării a avertizat că neonaziștii din regimentul Azov au minat atelierele fabricii Azovstal din Mariupol și că angajații continuă să lucreze acolo fără să știe că demenții se pregătesc să arunce în aer fabrica cu muncitorii înăuntru.
    Cu ce se mai ocupă ucrainenii compătimiți de toată lumea occidentală (inclusiv de către unii dintre conaționalii mei) masiv îndoctrinată de propaganda anglo-saxonă? Cu incitarea autorităților de a face cocktail-uri Molotov (așa cum s-a întâmplat în Herson) și de a le folosi împotriva coloanelor de echipament militar rusesc și a militarilor ruși. Prostia în cea mai pură splendoare! Pentru că manipularea cocktail-urilor Molotov de către oameni care nu știu nimic despre arme provoacă dezastre. Tocmai de aceea trag nădejdea ca Rusia să NU fie canarul în mina de cărbune. Devine dificil (dacă nu imposibil) de negociat cu teroriștii. Îmi întemeiez așteptările numai pe abilitatea diplomației ruse.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.