FOTO – Jocurile Paralimpice Beijing 2022: Lumea poate fi mai bună!

La Bejing a fost o seară cu cer senin, după ce toată ziua de astăzi, 4 Martie 2022, vântul a adus furtuna de nisip din regiunea Mongolia Interioară, fenomen meteo tradițional. Și totuși, cu puțin timp înainte de începerea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Paralimpice de iarnă Beijing 2022, vântul s-a oprit. A fost o minune binemeritată de toți participanții la evenimentul sportiv găzduit de capitala Chinei.

Vremea bună de la orele serii a fost completată de o ceremonie cu o intensitate emoțională deosebită, sute de sportivi cu dizabilități, în cărucioare, cu membre telescopice, cu probleme locomotorii sau de vedere, participând la gala de deschidere. O contribuție deosebită a avut-o orchestra națională a copiilor cu dizabilități, care a asigurat intonarea imnului paralimpic.

Ceremonia a fost ușor afectată doar de mesajul politizat și extrem de iritat al președintelui Comitetului Internațional Paralimpic (IPC), Andrew Parsons (Brazilia):

„În calitate de lider al unei organizații cu incluziunea în esență, în care diversitatea este celebrată și diferențele sunt îmbrățișate, sunt îngrozit de ceea ce se întâmplă în lume în acest moment.
Secolul 21 este un timp pentru dialog și diplomație, nu război și ură.
Armistițiul Olimpic pentru pace în timpul Jocurilor Olimpice și Paralimpice este o rezoluție a ONU adoptată prin consens de 193 de state membre la cea de-a 76-a Adunare Generală a ONU. Trebuie respectat și respectat, nu încălcat.
În cadrul CIP aspirăm la o lume mai bună și mai incluzivă, fără discriminare, fără ură, fără ignoranță și fără conflicte.”

Parson nu s-a putut reține transmițând, pentru câteva clipe, nervozitate în rândul celor prezenți pe Stadionul Național „Cuibul de Pasăre”, situație nepermisă la un eveniment în care soarta sportivilor paralimpici din Rusia și Belarus a fost jucată politic, fiind lăsați să participe, apoi ieri au fost interziși.
Cu atât mai mult, mesajul lui Parson a fost mai deplasat cu cât a politizat un eveniment sportiv vorbit nu doar despre tragedia războiului, cu trimitere la Ucraina, ci și despre respingerea urii și excluderii! Ce vină poartă sportivii din Rusia și Belarus pentru cele care se întâmplă acolo, doar Parson știe și toți cei care au decis umilind încă odată persoanele care oricum au de suferit ca urmare a dizabilităților fizice.

Revenind la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice de iarnă Beijing 2022, China a reușit din nou să demonstreze perfecțiunea, sensibilitatea și forța cu care uimește lumea de mulți ani, evenimentul din această seară reconfirmând sloganul sub care organizatorii au marcat olimpiadele din acest: Simplu, sigur și splendid!

Cu atât mai emoționantă a fost ceremonia cu cât momentul principal, al flăcării olimpice, a aparținut lui Li Duan (foto sus), un sportiv paralimpic veteran, lipsit de vedere, care în ciuda numeroaselor pregătiri și exerciții a necesitat sprijin pentru a reuși, în final, să prindă flacăra în uriașul fulg de nea construit din numele țărilor participante.

Li Duan, fost jucător profesionist de baschet, și-a pierdut vederea în 1996 în urma unei explozii a unui extinctor.
După doi ani de acomodare la noua situație, în 1998, Li a decis să își continue viața sportivă, alăturându-se echipei de nevăzători în probele de săritură în lungime și triplusalt. Vreme de 14 ani, el a câștigat patru medalii de aur, două de argint și două de bronz în cadrul a patru ediții ale Jocurilor Paralimpice: Sydney 2000, Atena 2004, Beijing 2008 și Londra 2012.

La ediția JP Beijing 2022 sunt înscriși 564 de para-sportivi – 138 de femei, un record – din care 133 au participat și la JP Pyeong Chang 2018. Sportivii reprezintă un număr de 46 de Comitete Naționale Paralimpice, care vor participa la 78 de competiții din șase ramuri sportive: 39 pentru bărbați, 35 pentru femei și patru probe mixte. De asemenea, ediția Beijing 2022 va însemna participarea în premieră la Jocurile Paralimpice de iarnă pentru sportivi din Israel, Porto Rico, Azerbaidjan.

Potrivit datelor oficiale, la Jocurile Paralimpice de iarnă Beijing 2022, România este reprezentată de doi sportivi.

Competițiile evenimentului se vor desfășura în cele trei zone deja cunoscute la olimpiada recent încheiată: Beijing, Yanqjing și Zhangjiakou, unde vor fi câștigate cele 78 de medalii puse în joc.

Pentru asigurarea tuturor condițiilor și facilităților pentru sportivii paralimpici, organizatorii chinezi au făcut eforturi uriașe de logistică și amenajarea. Iată numai câteva cifre: 358,58 de kilometri de pavaj tactil, 4.422 de rampe pentru scaunele cu rotile, 12.000 de zone de acces fără obstacole pentru autobuze, 500 de zone de acces fără obstacole pentru taxi, 680 de toalete, 101 ascensoare speciale, 83 de apartamente cu facilități speciale

Nu în ultimul rând, trebuie să vorbesc despre mascota Jocurilor Paralimpice de iarnă Beijing 2022, lampionul tradițional chinezesc Shuey Rhon Rhon, care face echipă cu binecunoscutul deja urs panda Bing Dwen Dwen.

Shuey Rhon Rhon este un copil-lampion proiectat să fie mereu vesel și plin de energie, lumina acestuia emanând din inimă și transmițând căldura inspiratoare, prietenia, curajul și perseverența sportivilor paralimpici.

Imaginea mascotei Shuey Rhon Rhon a fost realizată combinând o serie de valori tradiționale chinezești: hârtia, ornamentele Ruyi, Templul Cerului din Beijing și zăpada, toate simbolizând pacea, prietenia și fericirea.

Jocurile Paralimpice de iarnă de la Beijing se vor încheia la data de 13 Martie a.c.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Descoperind China, Fotografii de poveste, Înţelege China, JO Beijing 2022, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.