CHINA ÎN 2022 | Creștere PIB de 5,5% și 11 milioane noi locuri de muncă și investiții de 101,6 miliarde USD!

Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a a ajuns la 114 trilioane yuani (17,7 trilioane USD) în 2021, ocupând locul doi la nivel Mondial și reprezentând peste 18% din economia globală, cu o rată de creștere de 8,1%, a anunțat premierul Li Keqiang, în fața Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China (ANRPC – forul legislativ suprem), în timp ce a prezentat raportul de lucru al Guvernului pe anul trecut, dar și obiectivele pentru 2022.

Pentru anul în curs, China și-a stabilit ca ținta de creștere a PIB la aproximativ 5,5%, crearea unui număr de peste 11 milioane de noi locuri de muncă în mediul urban, menținerea ratei șomajului urban la cel mult 5,5%, menținerea creșterii IPC – principalul indicator al inflației – la aproximativ 3%, în timp ce producția de cereale să ajungă la peste 650 milioane tone.

Arătând că, în 2021, guvernul și-a îndeplinit principalele obiective și sarcini, începând bine cel de-al 14-lea plan cincinal (2021-2025), premierul Li a arătat că în ciuda faptului că economia chineză se confruntă cu o presiune triplă, generate de: cererile în scădere, oferta perturbată și așteptările temperate, China trebuie să urmărească progresul, făcând din stabilitatea economică o prioritate. Sarcinile majore ale Chinei pentru 2022 sunt “atingerea unei performanțe macroeconomice stabile, menținerea indicatorilor economici majori în intervalul corespunzător, menținerea stabilității operațiunilor entităților de pe piață, odată cu asigurarea securității locurilor de muncă, prin consolidarea politicilor macro”, a arătat Li Keqiang (foto).

În raport, premierul chinez a evidențiat necesitatea stabilizării comerțului exterior în 2022, dar și utilizarea în mai mare măsură a investițiilor străine directe (ISD), prin asigurarea respectării listei negative pentru investițiile străine și a tratamentului național pentru toate întreprinderile cu investiții străine.

Subliniind că Parteneriatul Economic Cuprinzător Regional (RECEP – intrat oficial în vigoare la 1 Ianuarie a.c.) a creat cea mai mare zonă de liber schimb din lume, Li a declarat că China va continua să urmărească stabilirea de acorduri de liber schimb la standarde înalte cu mai multe țări, promovând cooperarea de înaltă calitate, în cadrul Inițiativei Belt and Road.

Pentru dezvoltarea internă, inovarea va continua să fie o prioritate cheie pentru China, cu eforturi suplimentare pentru a stimula rolul întreprinderilor prin deduceri fiscale și conectarea înreprinderilor cu institutele de cercetare, universitățile și utilizatorii finali.

În acest sens, China va continua să acorde o deducere fiscală suplimentară de 75% pentru costurile de cercetare și dezvoltare ale întreprinderilor, urmând ca nivelul să ajungă la 100% pentru întreprinderile de producție.

În 2022, guvernul de la Beijing va crește investițiile eficiente în infrastructură, cum ar fi proiecte majore de conservare a apei, rețele de transport multidimensionale integrate și rețele urbane, investițiile de la bugetul guvernului central urmând să ajungă la 640 de miliarde yuani (aproximativ 101,6 miliarde USD).

Pentru asigurarea hranei, suprafețele de teren de bună calitate vor fi desemnate terenuri pentru culturile de bază permanente, urmând să fie interzisă folosirea acestora în alte scopuri, pentru a se asigura că suprafața de teren agricol la nivel național va rămâne peste limita de 120 de milioane de hectare.
Simultan, vor fi intensifice eforturile de modernizare a terenurilor agricole cu randament scăzut și mediu, pentru ca în 2022 să fie crescută suprafața de terenuri agricole cu un standard ridicat cu 6,67 milioane hectare.
De asemenea, în acest an China va continua să sprijine cultivatorii de cereale prin punerea în aplicare a măsurilor de stimulare, inclusiv prin creșterea prețurilor minime de achiziție la orez și grâu, menținerea prețurilor stabile la bunurile agricole și acordarea de subvenții pentru fermieri.

“Vom adopta măsuri pentru ca producția de porcine să fie mai bine reglementată și vom asigura că producția și furnizarea de animale, păsări și produse acvatice și legume”, a declarat premierul Li Keqiang. Totodată, în 2022, China va accelera dezvoltarea industriei semințelor și va fi efectua al treilea studiu național al solurilor.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2022, China, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.