Erou sau spion, în tabăra lui Zelenskiy?

„Denis Kireev, membru al primei delegații Gomel a Ucrainei, a fost ucis accidental în timpul detenției de către Serviciul de Securitate al Ucrainei. El fost suspectat de trădare”, transmite presa de la Kiev. Ucis „accidental alături de alți doi ofițeri de informație”, transmite Ministerul ucrainean al Apărării.

Membru al primei delegații de negociere cu partea rusă, Denis Kireev (45 ani) a fost retras din delegație, reținut de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și ulterior „împușcat accidental” în timpul unei operațiuni pentru „apărarea patriei”. Totul s-a întâmplat nu înainte ca acesta să fie acuzat de trădare și spionaj.

Potrivit unui mesaj al Serviciului de Securitate al Ministerului ucrainean al Apărării (Головне управління розвідки Міністерства оборони України), Kireev a fost executat alături de alți doi ofițeri de informații: „În timpul executării sarcinilor speciale, trei ofițeri de informații au fost uciși”. În același mesaj, se arată și că „ei au murit apărând Ucraina aducându-ne mai aproape de victorie”. (foto dreapta)

Etichetat simultan „spion” (având în vedere legăturile inclusiv cu Direcția Principală de Informații – GRU din cadrul Ministerului Apărării al Ucrainei) și „erou”, Krieev a fost unul dintre negociatorii ucraineni care au participat la toate discuțiile din 28 Februarie, de la Gomel (Belarus). Asta deși, potrivit mass media din Ucraina, numele lui Kireev nu a fost prezentat în lista oficială a delegației Ucrainei. Totuși, imaginile de la eveniment îl arată ca fiind unul dintre participanți.

Urmărind surse rusești și ucrainene, Kireev era prezentat de ambele țări ca un personaj suspectat de activități de spionaj, inclusiv că ar fi putut lucra pentru ambele părți. Și totuși, Kireev apare în imaginile din 28 Februarie, din timpul negocierilor de la Gomel.

Deși autoritățile de la Kiev nu sunt deloc interesate să clarifice lui Krieev în cadrul delegației, imagini cu „spionul” și „eroul” Kireev, mort, într-o baltă de sânge, au fost lansate pe Internet. Cine putea furniza aceste imagini dacă nu partea ucraineană, pentru care, oficial, Kireev este un erou eliminat … accidental, odată cu alți doi ofițeri de informații?

În toată acceastă nebunie suplimentară generată de lichidarea lui Kireev, un alt membru al delegației Ucrainei la negocierile cu Rusia, Mykhailo Podolyak, simte nevoia să explice de ce membrii delegației Ucrainei, care au participat la a doua negociere, au dat mână cu „reprezentanții ocupanților”. Gestul s-a datorat eclusiv „atmosferei de lucru”. „În mod ciudat, a fost o atmosferă foarte constructivă când am vorbit”, a explicat Mykhailo Podolyak.

Mâine, 7 Martie 2022, Rusia și Ucraina vor susține a treia rundă de discuții privind încheierea conflictului.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Erou sau spion, în tabăra lui Zelenskiy?

 1. Din punctul meu de vedere, Denis Kireev a fost omul care a purtat o pălărie prea mare pentru capul lui, deoarece a demonstrat pe parcursul anilor (din câte povestește presa) incapacitatea de-a acționa în cele două tabere. Dacă, bineînțeles, chiar a activat în ambele și nu cumva i se atribuie merite de care n-a fost în stare și i se „țes” basme de adormit copiii, când de fapt adevărul o fi cu totul altul!
  În plus, dacă SBU l-a bănuit de ani buni că livrează informații rușilor, cu privire la achiziționarea de arme pentru forțele armate ucrainene și la schemele de îmbogățire ale oligarhilor ucraineni, cum de i-a permis să participe la negocieri? Din câte am citit despre caz, se pare că există probe (nu știu dacă sunt reale sau nu?!) în ceea ce-l privește, probe care constau în convorbiri telefonice, corespondență electronică și fotografii din repetatele sale „excursii” la Moscova. Dacă-l știi trădător, de ce Dumnezeu îl mai introduci în miezul problemei și-l trimiți să-ți reprezinte interesele la masa tratativelor? Cu atât mai mult cu cât i-a fost deschis un dosar penal în iulie 2020, dar oamenii legii din Ucraina NU au raportat rezultatele acestuia.
  Dacă a spionat de partea GRU și a fost eliminat de către SBU, atunci lipsa de profesionalism aparține în totalitate rușilor! Aceștia ar fi trebuit să dețină informații în legătură cu o posibilă extincție a informatorului lor și să fi întreprins o operațiune de extragere din sistem. E clar că ceva nu se leagă în povestea spionajului, în cea a trădării, în întreaga narațiune! Din ce motiv l-au „jertfit” cei de la GRU? Ce cuprind notele/rapoartele informative?
  Kireev a fost unul dintre apropiații oligarhului Andrei Kliuev, un aliat al fostului președinte al Ucrainei Viktor Ianukovici, fiind și unul dintre experții sectorului bancar, câștigând popularitate uriașă nu numai prin participarea la proiecte naționale și internaționale ci și ca finanțator, ocupând poziții de vârf în două bănci de renume. Cu un asemenea palmares nu poți să nu te întrebi, ce fel de persoane influente a iritat, pe cine n-a „sponsorizat” suficient, cui a refuzat să-i înlesnească operațiuni de spălare a banilor? Pentru că modul său de eliminare a fost unul mafiot: împușcat în cap! Practic, o execuție! Orice psiholog criminalist ți-ar explica din start că e vorba de-o reglare de conturi, de ceva izvorât dintr-o stare afectivă intensă, nicidecum detașare, nicidecum nepăsare.
  Într-altă ordine de idei, Denis Kireev ar fi fost prieten bun cu Ivan Bakanov, devenit șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, așadar, ar fi trebuit să se simtă-n siguranță, deși am dubii mari în ceea ce privește înfiriparea vreunui sentiment de atașament reciproc, într-o astfel de lume în care a funcționat acest personaj destul de controversat.
  Mai curând el a fost trădat, el a fost sacrificat pe „altarul” lui Zelenski! Erou, cu siguranță, nu! Trădător? Prea naiv! Și-o declar în sens peiorativ!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.