Criza din Ucraina poate fi rezolvată doar prin dialog și negocieri, China sprijinind orice efort care poate să conducă la detensionarea și soluționarea politică a situației, a declarant ministrul chinez de Externe, Wang Yi, în timpul unui dialog avut, sâmbătă, cu Secretarul de stat american Antony Blinken. În același timp, China se opune oricăror acțiuni care nu conduc la o soluționare pe cale diplomatică, “ci adăugă gaz pe foc”, a subliniat Wang.
Oficialul chinez a adăugat că autoritățile de la Beijing încurajează negocierile directe între Rusia și Ucraina, comunitatea internațională trebuind să continue să coopereze și să sprijine astfel de eforturi, până la obținerea rezultatelor și a păcii.
Potrivit ministrului Wang, problema Ucrainei este complicată și nu se referă doar la normele de bază ale relațiilor internaționale, fiind strâns legată de interesele de securitate ale părților implicate. În aceste condiții, este nevoie ca toate părțile să se concentreze nu doar pe soluționarea crizei actuale, ci și pentru o soluționare de cu durată îndelungată, pentru o stabilitate pe termen a regiunii.
Respectând suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor, China dorește soluționarea pașnică a disputelor prin dialog, sperând ca actualul conflict militar dintre Rusia și Ucraina va înceta cât mai curând posibil, pentru a se preveni o criză umanitară de amploare.
Nu în ultimul rând, ministrul Wang Yi a încurajat SUA, NATO și Uniunea Europeană, să se angajeze într-un dialog real și pe picior de egalitate cu Rusia, să depășească fricțiunile și problemele acumulate de-a lungul anilor, să acorde atenție impactul negativ al expansiunii continue a NATO spre Est asupra securității Rusiei și să încerce să construiască un mecanism de securitate european echilibrat, eficient și durabil, în conformitate cu principiul indivizibilității securității.
Pe de altă parte, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat în cadrul unui dialog telefonic avut cu președintele Franței, Emmanuel Macron, că Moscova își va atingă obiectivele în Ucraina, fie prin diplomație, fie prin mijloace militare.
Dacă ar fi să reziste alianța dintre China și Federația Rusă, atunci cu siguranță ar reprezenta o alternativă nu numai la lumea unipolară condusă de americani, ci ar evoca inclusiv un alt model de guvernare decât cel majoritar la ora actuală.
Într-adevăr, lumea trece prin schimbări importante, iar umanitatea prin transformări profunde. Ar fi de preferat ca cele două națiuni să construiască un sistem diferit de cel pe care americanii și aliații lor occidentali l-au impus cu forța și l-au dominat atât de mult timp, un sistem întemeiat pe neamestecul în treburile interne ale altor state în scopuri geopolitice, pe respectarea suveranității, securității și intereselor altor țări și care să conducă la desființarea conglomeratelor militare mari precum NATO și politico-statale precum UE. Trebuie să producă un contrast extrem de puternic între viziunile lor și cele ale SUA, opoziție care să sublinieze nevoia de cooperare și NU de confruntare. Numai în acest fel, cred eu, va funcționa celebra strategie win-win.
Lavrov spunea cu câțiva ani în urmă că „puterea unei națiuni poate fi măsurată economic, militar și politic”. Așadar, militar, SUA încă mai pot distruge Rusia, China, Iranul, Venezuela, dar consecințele vor fi catastrofale. Dacă America se va pune contra Rusiei, va dispărea pur și simplu de pe harta lumii, dacă va ataca China, se va prăbuși complet pentru o perioadă foarte lungă de timp, dacă îi va veni ideea să zgândăre Iranul, se va bloca într-un conflict regional major pe care îl va pierde cu consecințe geostrategice masive, dacă se va uita puțin încruntat la Venezuela, se va antrena într-un război de contra-insurgență de durată necunoscută din care va ieși șifonată rău! Și-s doar niște exemple sumare, care mi-au trecut rapid prin minte, fără prea mare însemnătate și fără să aprofundez prea mult imaginea unui viitor apocaliptic prefigurat pentru „excepționalii” și „indispensabilii” planetei.
Concluzia desprinsă fiind aceea că ministrul chinez de externe a avut dreptate! Crizele, indiferent în ce parte a lumii se manifestă ele, pot fi rezolvate doar la masa tratativelor. Și prin intermediul unor desfășurări de forță pertinente, aș mai adăuga eu…
Mi-aș dori ca Federația Rusă să demonstreze în Ucraina (mult mai mult decât a făcut-o în Siria) de ce este cu adevărat capabilă din punct de vedere militar. În ciuda tuturor dezinformărilor, a propagandei mincinoase, a alianțelor (pe care ar trebui să le pună trăinicia la încercare în asemenea momente) încheiate sau a poziției actualilor parteneri, în ecuația de față. Pentru că pe măsură ce la americani legea și ordinea se descompun, vom vedea „brava” lor armată pe străzile orașelor, răspândind moartea și distrugerea așa cum a făcut-o în Irak, în Libia, în Iugoslavia sau în Afganistan. Numai în această manieră, le va fi revocată licența de ucis printre alte națiuni și vor înceta orice fel de sancțiune economică asupra Rusiei și a altora, precum Belarus, Iran etc. Având în vedere, că nu știu în ce măsură sunt reale șicanele și neînțelegerile între Moscova și Washington, deoarece observ că încă SUA achiziționează zilnic petrol în cantități uriașe din Rusia, adică pe de-o parte se ceartă și pe de altă parte comerțul funcționează nestingherit ca și afacerile familiei Biden în Ucraina, NU mai trag speranța la instalarea cu rapiditate a unei lumi multipolare (cu caracteristicile redate la începutul comentariului meu) fără daune incomensurabile suferite în special de către țările din proximitatea fostului imperiu rus.
Am mari dubii – și-o declar sincer – că Rusia va deveni acea putere altruistă politic, economic și militar pe care au descris-o atât de perfect Feodor Dostoievski și mai târziu Aleksandr Soljenițîn în scrierile lor, acea putere care să-i reunească sub aripa ei protectoare inclusiv pe ortodocșii de pretutindeni.
„Viitorul va fi al spațiilor largi”, spunea acum mai bine de 10 ani Aleksandr Dughin. Posibil! Dar nu pot să nu mă întreb dacă va mai exista vreun viitor, de vreme ce aproape toate valorile care au contribuit la construcția și la funcționarea lumii au dispărut cu desăvârșire!?