CHINA: Dialogul cu SUA ar trebui să urmeze o manieră rațională și constructivă

„China și SUA ar trebui să continue dialogul și să gestioneze diferendele într-o manieră rațională și constructivă, pentru că o relație de cooperare aduce beneficii întregii lumi”, a declarat astăzi premierul Li Keqiang, la finalul sesiunilor Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China (ANRPC) – forul legislativ al țării.

Acesta a subliniat că, în anul 2021, comerțul bilateral a depășit 750 miliarde USD, cu aproape 30% mai mult dață de 2020, fapt care confirmă că o relație de cooperare și concurența economică loială este mai sănătoasă și echitabilă, zonele în care China și SUA pot coompera fiind vaste și cu un potențial uriaș.

Premierul Li a arătat că dacă SUA slăbesc restricțiile la export în relația cu China, volumul comerțului bilateral va fi și mai mare, cooperarea trebuind să fie curentul principal al relației, deoarece pacea și dezvoltarea mondială depind de aceasta.

Premierul chinez a subliniat, de asemenea, că cele două țări ar trebui să dezvolte relații pe baza respectului reciproc, a coexistenței pașnice și a cooperării câștig-câștig, în conformitate cu consensul la care sa ajuns în cadrul dialogului dintre cei doi lideri de stat, la sfârșitul anului trecut.

„Acum cincizeci de ani, China și Statele Unite ale Americii au spart gheața și s-au angajat pe drumul normalizării relațiilor, iar în ultima jumătate de secol, relațiile bilaterale au evoluat, în ciuda suișurilor și coborâșurilor. Din moment ce ne-am deschis ușa unul altuia, nu ar trebui să o închidem din nou sau să ne decuplăm unul de celălalt”, a declarat premierul Li Keqiang.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2022, China, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.