Ce scuză aveți pentru premierea criminalilor?

Dacă este să păstrăm aceeași măsură, în care Putin este „criminal” pentru că armata rusă omoară ucraineni, atunci Zelenskiy este la rândul lui „criminal” pentru că a tolerat, ani de zile, ca armata și forțele militarizate ucrainene să omoare ucraineni de origine rusă! În aceste condiții, de ce să nu fie nominalizați și să nu primească amândoi Premiul Nobel pentru Pace? 

La inițiativa unor europarlamentari dezinteresați de adevăr, Comitetul de atribuire a premiilor Nonel au fost solicitați să „reconsidere procedura de nominalizare în 2022 pentru Premiul Nobel pentru Pace”. Între inițiatori și semnatari solicitării nu se putea să nu se regăsească și un român, un europarlamentar USR, Vlad-Marius Botoș, care suține că „lumea este șocată de imaginile de război care vin din Ucraina”. Parlamentul European dorește să fie atribuit Premiul Nobel pentru Pace lui Volodimir Zelenskiy, președinte care tocmai a interzis toate partidele și presa de opoziție.

Pentru a înțelege nivelul la care se face politică în Europa, vă las plăcerea unui paragraf din scrisoare:

„De la sfidarea președintelui ucrainean ales democratic, Volodimir Zelenskiy, până la bărbatul cu lacrimi în ochi care își ia rămas bun de la familie pentru a lupta pentru țara sa, oamenii din toată Ucraina se ridică pentru a rezista forțelor autoritarismului. Cuvintele noastre de simpatie și sprijin cu greu pot face dreptate sacrificiilor pe care le fac pentru principiile drepturilor omului și păcii.” (vezi textul integral AICI)

Nimic despre cele 14.000 de crime produse în Ucraina în perioda 2014-2022, despre sutele de copii uciși, despre mamele ucise având copilul în brațe … poate pentru că aceste crime asigura principiile drepturilor omului și păcii, câtă vreme cei morți erau ruși! MIZERABIL!

Nu este nicio noutate în faptul că Uniunea Europeană, alături de SUA, NATO și mâna de țări aliate, refuză să vadă și să accepte întreaga realitate. La fel cum UE, SUA și NATO, refuză să observe că, la nivel planetar, reprezintă o minoritate, nicidecum vocea întregii lumii.

DA! Cu excepția Rusiei, nu cred să existe vreo țară care să susțină „operațiunea militară specială”.
DA! Cu excepția UE, SUA și NATO, care susțin că teoria „războiului nejustificat și neprovocat împotriva Ucrainei”, pe acest pământ sunt miliarde de oameni care înțeleg cauzele care au condus la tragedia Ucraineană, cauze care sunt mult anterioare datei de 24 Februarie 2022, când a început „operațiunea militară specială”. Aceste cauze îl au ca subiect înclusiv pe Volodimir Zelenskiy, președintele Ucrainei care a preluat și continuat în mandatul său crimele produse la adresa rușilor din regiunea Donbas.

Pe acest fond, demonstrând încă odată disprețul pentru adevăr și corecta măsură, europarlamentarii se întreabă: „ce putem face pentru a sprijini poporul Ucrainei?”, iar răspunsul îl dau tot ei:

„Extinderea și, prin urmare, redeschiderea procedurii de nominalizare pentru Premiul Nobel pentru Pace până la 31 martie 2022, pentru a permite nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace pentru președintele Zelensky și poporul Ucrainei.”

Făcând recurs la memorie, trebuie să ne amintim că, în 2009, Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit fostului președinte american, Barack Obama, pentru „eforturile sale extraordinare de a consolida diplomația internațională și cooperarea între popoare”, pentru „nou climat” în relațiile internaționale, în special în lumea musulmană.

Despre nominalizarea și premierea lui Obama, filozoful și istoricul american Noam Chomsky a subliniat că „în apărarea comitetului (de decernare a Premiului Nobel – n.m.), am putea spune că realizarea de a nu face nimic pentru promovarea păcii îl plasează pe Obama pe un plan moral considerabil mai înalt decât unii dintre primii destinatari.” (vezi AICI)

Obama este al patrulea președintele american care a primit Premiul Nobel pentru Pace, în condițiile în care, în 2009, a cerut și i s-a aprobat un buget militar de 538 miliarde USD, cel mai mare buget aflat la dispoziția unui președinte american, după Al Doilea Război Mondial. La cele 538 miliarde s-au adăugat alte 130 miliarde USD pentru finanțarea războaielor din Irak și Afganistan, a sutelor de baze militare americane din întreaga lume, plus ambițiile de militarizare a spațiului extraterestru.
Ca o paranteză, bugetul american pentru Apărare a ajuns, sub președintele Joe Biden, la 770 miliarde USD, un nou record istoric.

Prin urmare, un premiu Nobel pentru Pace poate fi atribuit unui lider al unei țări aflate permanent în conflicte militare, unui lider care prin acțiunile țării sale ar putea fi acuzat de „crime de război” și „crime umanitare”, pe care prin acțiunile politice și diplomatice le stimulează, le finanțează și alimentează, asigurând permanenta activitate în industria apărare proprie.

Ce face Parlamentul European, prin semnatarii solicitării nu este nimic mai mult decât o exagerbare a tragediei în care a fost propulsat actorul Zelenskiy, în rolul președintelui de țară est-europeană. Un actor dezinteresat de soarta tuturor locuitorilor țării, un actor incapabil să revină în realitate, situația subliniată de eurodeputatul USR Botoș, care trăiește în aceeași realitate paralelă atunci când argumentează că solicitarea este …

„Un nou demers pentru ca mesajul nostru de susținere să ajungă la poporul ucrainean este cererea pe care am susținut-o alături de mai mulți oameni politici europeni de a acorda premiul Nobel Pentru Pace lui Volodymyr Zelensky, președintele Ucrainei, cel care se vede nevoit să-și apere țara de o invazie neașteptată și neprovocată, cel care se vede nevoit să lupte singur pentru a putea păstra pacea în întreaga lume.” – Vlad-Marius Botoș

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, România, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Ce scuză aveți pentru premierea criminalilor?

  1. Zelenski nu va impresiona pe nimeni, deși nu-i exclus să i se ofere Premiul Nobel pentru Pace chiar dacă a fost autorul moral al unui conflict soldat cu victime din rândul civililor, chiar dacă și-a înfometat propriul popor, chiar dacă nu și-a îndeplinit obligațiile ce-i reveneau prin Acordurile de la Minsk și nici – după începerea operațiunii militare rusești – n-a manifestat vreun strop de conciliere la masa tratativelor.
    Iată ce a relatat acum câteva luni publicația „The Guardian” în ceea ce-l privește pe liderul ucrainean în urma dezvăluirilor din Pandora Papers: https://www.theguardian.com/news/2021/oct/03/revealed-anti-oligarch-ukrainian-president-offshore-connections-volodymyr-zelenskiy
    Distincția mai sus menționată a căpătat-o și Obama în vremea președinției sale, cu toate că a fost supranumit „președintele-dronă”, deoarece pe toată perioada mandatului său aeronavele fără pilot ale armatei americane nu au avut nicio clipă de răgaz, bombardând încontinuu de la spitale și grădinițe în Siria și Yemen până la ceremonii religioase în Pakistan. De fapt, conceptul de pace a devenit caduc, în vreme ce războaiele – atunci când sunt izbucnite – nu mai au o finalitate imediată, ci se extind și durează atâta vreme cât hotărăsc corporațiile specializate în vânzări de armament și-n „tranzacționarea” mercenarilor/armatelor private.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.