CHINA: Rusia și Ucraina trebuie încurajate să dialogheze, nu să se lupte!

„Comunitatea internațională ar trebui să încurajeze Rusia și Ucraina să discute mai degrabă decât să lupte. Escaladarea conflictului va provoca mai multe victime, ceea ce nu este în interesul nici unei părți, a declarat astăzi Wang Wenbin (foto), purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, ca reacție la Declarația șefilor de stat și de guvern NATO”, precum și la afirmațiile lansate de liderii SUA și NATO. Potrivit acestuia, escaladarea continuă a sancțiunilor aduce beneficii doar unui mic număr de oameni, în timp ce întreaga lume are de suferit.

Subliniind că autoritățile chineze resping acuzațiile și suspiciunile lansate fără temei de SUA și NATO privitor la implicarea alături de Rusia în conflictul din Ucraina, Wang a subliniat că Beijingul respinge orice formă de presiune sau constrângere care să ducă la o anumită poziționare dorită de alții.

“Facem un apel către toate părțile implicate să rămână calme și reținute, să demonstreze voință politică, să lase rațiunea să prevaleze asupra emoțiilor, să lase viziunea să prevaleze asupra miopiei. Lăsați interesele comune să prevaleze asupra intereselor egoiste individuale, încetați focul și războiul cât mai devreme, pentru a evita victimele civile, pentru a preveni o criză umanitară și mai mare, pentru a lucra împreună pentru stabilitate pe termen lung în Europa și în lume”, a declarat Wang Wenbin

Arătând că susține justiția și pacea, China este dispusă să sprijine dialogul și negocierea, pentru o soluție politică la criza din Ucraina, cât mai curând posibil.

„Confruntarea și urmărirea securității absolute vor duce la cele mai nesigure consecințe. Ucraina ar trebui să devină o punte între Est și Vest, nu frontiera jocului marilor puteri. Țările europene ar trebui să se străduiască să construiască o arhitectură de securitate regională echilibrată, eficientă și durabilă, mai degrabă decât să retraseze o linie de confruntare între Est și Vest. De asemenea, SUA și NATO ar trebui să aibă un dialog cu Rusia, nu un nou Război Rece”.

Wang Wenbin a mai declarat că autoritățile chineze au susținut întotdeauna că nu ar trebui să existe standarde duble în gestionarea relațiilor internaționale, condiție în care suveranitatea și securitatea Ucrainei ar trebui protejate, iar preocupările legitime de securitate ale Rusiei ar trebui, de asemenea, respectate.

“Nimeni nu poate pretinde că este împotriva războiului, în timp ce duce războaie peste tot. Nimeni nu poate pretinde că menține pacea, distrugând în același timp pacea”, a mai declarat Wang Wenbin, cu o clară trimitere la SUA.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la CHINA: Rusia și Ucraina trebuie încurajate să dialogheze, nu să se lupte!

  1. Foarte buni diplomați are China! Nu-i prima oară când citesc despre profesionalismul lor! Câteodată dau impresia că te situezi cu ei pe nisipuri mișcătoare, au o răbdare fantastică și-și urmăresc interesul național până la capăt. Mi-amintesc de momentul în care s-a realizat transferul suveranității Hong Kongului de la Regatul Unit în 1997, Beijingul a așteptat la secundă intervalul de timp pentru a-și arbora drapelul. Gestul spune multe!
    Știu clar să profite de întreaga situație creată în plan internațional, știu să se „strecoare” fără să irite părțile, știu să abordeze situații complexe fără a da o turnură belicoasă dialogului. Bravo lor!
    Nu se va obține vreo soluție politică pașnică în urma tratativelor! Ceea ce blochează un acord de pace între Ucraina și Rusia este refuzul guvernului ucrainean de a recunoaște că se află în subordinea naziștilor sprijiniți de Washington precum și, în egală măsură, respingerea lui Zelenski de a-i elimina din aparatul de conducere. Acesta-i impasul în negocieri, în opinia mea, iar dacă nu se va ajunge la un compromis, atunci Rusia va trebui fie să accepte înfrângerea în acest război, fie să învingă Ucraina 100% militar înainte de a exista vreo capitulare a acesteia din urmă în cadrul operațiunii militare în desfășurare. Oricum, blocajul profund și continuu al Federației Ruse rămâne denazificarea Ucrainei. Și cum chestiunea „nazi” blochează orice acord de pace, devine extrem de puțin probabil ca actorașul cel viteaz să negocieze statutul Crimeii și al regiunii situate la Est de Donbas deținută de separatiștii pro-ruși.
    Dacă Rusia va câștiga acest conflict, atunci dominația lumii de după cel de-al Doilea Război Mondial de către Statele Unite se va fi încheiat definitiv. Pe de altă parte, dacă Ucraina va obține victoria, atunci Rusia va trebui să accepte că va fi cucerită de SUA și va trebui să decidă dacă această înfrângere va veni printr-o capitulare pașnică sau printr-un al treilea război mondial care va distruge întreaga umanitate. Nici măcar nu mai putem adăuga persiflarea cu popcornul pregătit, într-atât de dezastruoasă este situația!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.