Bilaterală, Wang Yi – Serghei Lavrov

China găzduiește, astăzi și mâine, cea de-a treia întâlnire a miniștrilor de externe din țările vecine Afganistanului, eveniment programat la Tunxi, în provincia Anhui. În cadrul evenimentului, va fi prezent și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care va avea o întrevedere cu Consilierul de stat chinez – ministrul chinez de Externe, Wang Yi, care va conduce reuniunea.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a anunțat că ministrul Lavrov va fi prezent în China, unde va avea și întâlniri bilaterale, după eveniment urmând să efectueze un turneu regional.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că „întreaga comunitate internațională așteaptă și cere SUA să își asume în mod eficient principala responsabilitate pentru reconstrucția economică în Afganistan”.

Potrivit agendei, în cadrul celei de-a treia întâlnire a miniștrilor de externe din țările vecine Afganistanului, reprezentanții din Pakistan, Iran, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, dar și Indonezia și Qatar, în calitate de invitați, vor aborda coordonarea eforturilor regionale privind asistența umanitară și socio-economică pentru Afganistan, modalitățile de combatere a amenințărilor cu terorismul și traficul de droguri de pe teritoriul afgan.

Afganistanul va fi reprezentat de ministrul interimar de Externe, Amir Khan Muttaqi, al guvernului interimar de la Kabul.

Concret, se dorește stabilirea unui consens în rândul vecinilor, cu privire la problema Afganistanului, a modului de promovare a stabilității interne și sprijinirii poporului afgan.

De asemenea, este de așteptat ca dialogul să încurajeze partea afgană să construiască o structură politică deschisă și incluzivă, să urmărească o politică internă și externă moderată și stabile, combată eficient terorismul.

Reuniunea de la Tunxi are loc după ce, la data de 24 Martie a.c., ministrul chinez de Externe, Wang Yi a efectuat o vizită în Afganistan, prima de la schimbarea guvernului de la Kabul, în August 2021.

În cadrul discuțiilor avute cu ministrul interimar Muttaqi, Wang a reiterate că autoritățile de la Beijing nu se vor implica în afacerile interne ale Afganistanului și nici nu vor căuta interese proprii sau sfere de influență în Afganistan.

Prima întâlnire a miniștrilor de externe din țările vecine Afganistanului a fost găzduită de Pakistan, la data de 8 Septembrie 2021 (la o zi după ce talibanii au anunțat formarea unui guvern interimar), a doua fiind găzduită de Iran, la data de 27 Octombrie 2021.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Bilaterală, Wang Yi – Serghei Lavrov

  1. Dacă-mi amintesc bine, același Wang Yi a evidențiat într-un mod ceva mai original, prin 2021, că relațiile dintre Beijing și Moscova se află la cel mai înalt nivel din ultimii ani, iar „cooperarea strategică dintre cele două țări nu are limite, zone interzise și nici plafon.” Inedită exprimare, nimic de zis!
    Pe de altă parte, tind să rezonez mult mai mult cu ideile unui cunoscut expert chinez în politica Rusiei https://www.researchgate.net/profile/Cheng-Yang-54 care a accentuat faptul că administrația de la Kremlin ar fi trebuit să respecte cu strictețe următorul principiu: „securitatea unei singure țări nu poate fi asigurată în detrimentul securității altor țări.” Cu alte cuvinte, deși NATO (care necesita să fie desființat după prăbușirea URSS) a pus fitilul dinamitării Ucrainei, totuși Rusia l-a aprins, ceea de demonstrează că inegalitatea dintre statele mari și mici, care a fost în vigoare în politica internațională încă din secolul al XIX-lea, nu a dispărut, ci a continuat atingând cotele pe care le observăm cu toții astăzi.
    Din punctul meu de vedere, China a decis corect în situația de față prin solicitarea unei reglementări pașnice a conflictului, prin respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor și prin acordarea atenției cuvenite scopurilor și principiilor Cartei ONU. În fond, soluția moderată a Beijingului la ambițiile imperiale ale lui Putin (pe care vom vedea dacă și le va îndeplini sau nu) ar ajuta la construirea imaginii internaționale a Chinei și la ușurarea relațiilor sale cu SUA.
    În ceea ce privește poziția oficială a Republicii Populare Chineze, am citit-o acum vreo 2 săptămâni aici: https://www.washingtonpost.com/opinions/2022/03/15/china-ambassador-us-where-we-stand-in-ukraine/ de unde se deduce limpede că eforturile militare ale Rusiei sunt contrare intereselor Beijingului. O cale de mijloc FĂRĂ angajare, probabil, va mai domoli atitudinea excesivă a Federației Ruse. Vom vedea care va fi rezultatul întâlnirii celor doi miniștri de externe, dar cred că Lavrov conștientizează că abordarea principială a omologului său rămâne neschimbată, fiind aceea de a proteja integritatea teritorială a tuturor statelor.
    China nu are de câștigat din slăbirea Rusiei. Este mult mai probabil ca Beijingul să îi ofere toată asistența posibilă, încercând în același timp să evite efectul secundar al sancțiunilor americane.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.